Szczerze mowiac nie wiem jak sprawa wyglada obecnie, z pol roku sie nie interesowalem monitorami, ale jak bylem w temacie to wlasnie szukalem sam czegos za ta kwote. Co do monitorow mam bardzo duze wymagania i bylo naprawde ciezko, ale postaram sie jakos pomoc. Za 1500 zl mozna kupic cos ciekawego, ale nie oczekujmy cudow i napewno w przedziale 22-24 nie bierz EIZO w ktorym siedzi matryca TN. Jaka by ona nie byla to ma swoje ograniczenia.
Kiedys naczytalem sie troche opini o HPkach na PVA ale to w kontekscie wykorzystywania w multimediach (gry, filmy), przyznam szczerze ze sam bym ich nie kupil ze wzgledu na awaryjnosc i to ze w testach ktore ogladalem wcale nie prezentuja sie jakos dobrze.
W cenie okolo 1000zl i to o dziwo z matryca PVA dostepny jest Samsung F2380, ale od razu mowie, slaba czern dyskwalifikuje ten monitor do rozwiazan zwiazanych z grafika (info mozna wyczytac w pierwszym lepszym tescie na necie).
Bardzo dobrze prawi RomeoAD, podal Della i podal calkiem konkretne modele z tym, ze bardziej kierowal bym sie jednak ku 2209WA gdyz U2410 zdaje sie ma poszerzony gamut przez co wystepowaly w nim duze przeklamania kolorow (informacja jaka udalo mi sie znalezc kiedy wchodzl on do sprzedazy). Poza tym 2209WA ma bardzo dobre opinie jezeli chodzi o kolory, nie mniej ma on swoje ograniczenia takie jak gamut pokrywajacy tylko sRGB i chyba ciezko sie go kalibruje, a przynajmniej nie wspiera kalibracji sprzetowej, a tylko softowa ktora jak wiadomo jest gorsza.
Nie wiem jak wyglada sprawa z NECami (byly kiedys jakies modele za rozsadna cene), bo temat monitorow zszedl u mnie na dalszy plan ostatnio, ale chyba pojawilo sie cos z dobra matryca w Twojej kategorii cenowej i przedziale wielkosci. Wiadomo jednak ze sprzetem typu Iiyama ktora ma glownie monitory TN, czy tez Lacie ktore ma bardzo drogie dobre monitory, nie ma co sie interesowac.
Tak wiec rozejrzal bym sie miedzy 2 modelami Della przedstawionymi przez RomeoAD oraz popatrzyl czy nie ma jakichs ciekawych modeli NECa, bo kto wie, moze sie cos znajdzie :).
Powodzenia w wyborze i daj znac co kupiles :).