Forum

Jaki monitor wybrać?

microust
19 Kwi 2010 15:05

Salut!

Mam do Was pytanie - jaki monitor kupić w ograniczonym budżecie do 1500 zł.
Borykam się z tym pytaniem od kilku dni. Do tej pory kupując iMaka nie dotyczył mnie ten problem decyzyjny.
Pracując z matrycą iMaka, nie miałem problemów w pracy, choć najczęściej były to realizacje webowe, to również pojawiają się zlecenia druku. Choć to nie one są najważniejsze. Od czasu gdy kupowałem ostatni swój monitor (19’’ CRT) upłynęło sporo wody. Widzę że zdecydowanie polecane są matryce typu MV czy PVA, a unikać mam TN.

Kwota 1500 zł nie jest sztywną granicą, ale nie fantazjujmy z Eizo za 5 tysięcy. ;)

Szukam czegoś rozsądnego, w przedziale 22’‘-24’‘, panorama. Polecane były Delle, Nec czy IIyama. Jakie są Wasze typy?

RomeoAD
19 Kwi 2010 16:08

Na przykład taki. Wiem, że istnieją również odmiany z IPS oraz wejściem DisplayPort i nie są specjalnie droższe od tego modelu.

O znalazłem, ale jest nieco droższy: U2410

Ka.
19 Kwi 2010 17:32

Bez wskazywania konkretnego modelu mogę z czystym sumieniem polecić DELL’a.

Ka.

konradal
19 Kwi 2010 18:36

z tego co wiem, to chyba są różne eizo… nie tylko takie za ponad 5000 PLN…

microust
19 Kwi 2010 20:10

@konradal - to było z przymrużonym okiem. ;) Owszem są takie Eizo po 1489 zł. Jedyne co mnie zastanawia (poza jakością matrycy) to opis - idealne rozwiązanie dla biur. Druga sprawa to płacenie za markę, z tego samego powodu odpada ACD - chociaż jego stylu nie przebił dotąd żaden producent.

Biorę pod uwagę dwa rozwiązania: Nec LCD 23” MultiSync EA231WMi oraz Dell 2209WA IPS. Co Wy na to?

RomeoAD
19 Kwi 2010 21:42

Nec może być biały :D i ma większą rozdzielczość, a z kolei Dell ma świetną gwarancję: 0 uszkodzonych (sub)pikseli, a jak znajdziesz to kurier przywozi nowy model.

Ja bym wziął Della, bo mi taka rozdzielczość wystarcza, a gwarancja to ważna rzecz.

ps Z tą gwarancją to nie przechwałki handlowe, znajomy kupił 24” IPS od Della ze świecącym stale pikselem i faktycznie mu nowy przywieźli.

microust
20 Kwi 2010 0:02

Na Della padły dwa głosy. ;) QDS poleca Neca. Czas najwyższy zorganizować odrobinę czasu i wyszukać oba w sklepach. Pomacać należy. ;)
Co do rozdzielczości to 1680 x 1050 jeśli mnie pamięć nie myli w iMacu. Taka sam jak w tańszym modelu Della. Proofa nie robię, ścian na czarno nie pomaluję (choć kiedyś chciałem), więc nie będę przesadzał.  W rozmowie prywatnej padła rekomendacja Della - od 4 lat świeci elegancko, czego nie można powiedzieć o matrycy MacBooka. Pytanie tylko - czy nadal trzymają taką jakość?

PS. No i głośników nie ma. ;)

Ka.
20 Kwi 2010 9:54

Z tego co mi wiadomo, były serie Delli oparte na tych samych komponentach, co wspomniany przez Ciebie ACD. Nie wiem, czy to dalej aktualne, ale coś mi się wydaje, że jak najbardziej.

Jeśli chodzi o jakość... DELL uchodzi za standard korporacyjny, a więc przeznaczony do ciągłej pracy.

Ojcu swemu zakupiłem rok temu DELLA, bo LG spłonął był ( dosłownie). Jak najlepsze wrażenia na razie.

Ka.

Ka.
20 Kwi 2010 10:01

Acha, nie wiem , czy to aktualne, ale może się przyda:

http://aryarya.net/wassyoi/lcdmemo.html

Ka.

QDS
20 Kwi 2010 10:31

Tak jak microust rzecze - polecałem Nec bo na oczy się przekonałem, że dobre. Też wielu znajomych w tym jeden bliski memu sąsiedztwu też ma Nec. Co do Della faktycznie kiedyś bebeszki były identyczne jak w ACD, teraz pewnie jeszcze Applowskie wyprzedziły :-)

Kątem OK’a

Ka.
20 Kwi 2010 11:46

Nieco rozbiję ten podział na dwa obozy: wstąpiłem do zaprzyjaźnionego sklepu komputerowego i sprzedawca polecił mi obydwie marki, tj, DELLE i NEC’i. Czyli wysyłamy Microusta do sklepu, niech spojrzy na obydwa i wybierze, co mu pasuje.

QDS: w rzeczy samej, coś mi wydaje, że te flaczki nieco nowsze niż w ACD :P

Ka.

microust
20 Kwi 2010 13:10

Ano - jak pisałem wyżej - czas na badania terenowe jak nic nadszedł. :D

QDS
13 Maj 2010 14:49

Nie wiem czy już kupiłeś ale kolega Paweł ładnie opisał swój nabytek http://www.makowiec.dworniak.pl/?page_id=5446

Kątem OK’a

microust
14 Maj 2010 10:19
QDS napisał(a):

Nie wiem czy już kupiłeś ale kolega Paweł ładnie opisał swój nabytek http://www.makowiec.dworniak.pl/?page_id=5446

Tak, tak, „sąsiad” opisał proces od zakupu po pierwsze 160h pracy. W moim przypadku brak czasu i wyjazd przesunął całą operację na czas najbliższy.

resetpl
15 Maj 2010 23:27

Szczerze mowiac nie wiem jak sprawa wyglada obecnie, z pol roku sie nie interesowalem monitorami, ale jak bylem w temacie to wlasnie szukalem sam czegos za ta kwote. Co do monitorow mam bardzo duze wymagania i bylo naprawde ciezko, ale postaram sie jakos pomoc. Za 1500 zl mozna kupic cos ciekawego, ale nie oczekujmy cudow i napewno w przedziale 22-24 nie bierz EIZO w ktorym siedzi matryca TN. Jaka by ona nie byla to ma swoje ograniczenia.

Kiedys naczytalem sie troche opini o HPkach na PVA ale to w kontekscie wykorzystywania w multimediach (gry, filmy), przyznam szczerze ze sam bym ich nie kupil ze wzgledu na awaryjnosc i to ze w testach ktore ogladalem wcale nie prezentuja sie jakos dobrze.

W cenie okolo 1000zl i to o dziwo z matryca PVA dostepny jest Samsung F2380, ale od razu mowie, slaba czern dyskwalifikuje ten monitor do rozwiazan zwiazanych z grafika (info mozna wyczytac w pierwszym lepszym tescie na necie).

Bardzo dobrze prawi RomeoAD, podal Della i podal calkiem konkretne modele z tym, ze bardziej kierowal bym sie jednak ku 2209WA gdyz U2410 zdaje sie ma poszerzony gamut przez co wystepowaly w nim duze przeklamania kolorow (informacja jaka udalo mi sie znalezc kiedy wchodzl on do sprzedazy). Poza tym 2209WA ma bardzo dobre opinie jezeli chodzi o kolory, nie mniej ma on swoje ograniczenia takie jak gamut pokrywajacy tylko sRGB i chyba ciezko sie go kalibruje, a przynajmniej nie wspiera kalibracji sprzetowej, a tylko softowa ktora jak wiadomo jest gorsza.

Nie wiem jak wyglada sprawa z NECami (byly kiedys jakies modele za rozsadna cene), bo temat monitorow zszedl u mnie na dalszy plan ostatnio, ale chyba pojawilo sie cos z dobra matryca w Twojej kategorii cenowej i przedziale wielkosci. Wiadomo jednak ze sprzetem typu Iiyama ktora ma glownie monitory TN, czy tez Lacie ktore ma bardzo drogie dobre monitory, nie ma co sie interesowac.

Tak wiec rozejrzal bym sie miedzy 2 modelami Della przedstawionymi przez RomeoAD oraz popatrzyl czy nie ma jakichs ciekawych modeli NECa, bo kto wie, moze sie cos znajdzie :).

Powodzenia w wyborze i daj znac co kupiles :).

microust
16 Maj 2010 1:09

@resetpl - dzięki za dodanie kilku słów, szczególnie tych dotyczących Della.  Na dzień dzisiejszy ograniczyłem poszukiwanie właśnie do tych dwóch producentów - Dell i NEC. Kwota przeznaczona na zakup jest jak to zwykle bywa - ruchoma, tyle że jak możemy przeczytać w ostatnim wpisie M@kowca, poprzeczkę można nieustannie podbijać dokładając kolejne 200 zł.

Oczywiście po zakupach dam znać na co padł wybór.