Forum

Panowanie nad własnym ogródkiem systemu RSS

QDS
7 Maj 2010 22:14

Jako osoby korzystające z sieci, wszystkim nam jest znana sprawa niewolnictwa informacyjnego.

przeczytaj całość →

Kątem OK’a

DG
8 Maj 2010 7:54

Dzięki QDS za „ujawnienie” Twojego systemu ;)
W oczy rzuca się przede wszystkim… nazewnictwo teczek :) Ale rozumiem, że to akurat sprawa najmniej istotna.

Interesuje mnie natomiast kwestia prezentacji informacji w źródłach rss. Niektórzy zamieszczają całe artykuły (łącznie ze zdjęciami i filmami), niektórzy tylko streszczenia wpisów. Nie mam pewności, co jest lepszym rozwiązaniem. Z jednej strony streszczenie anonsuje wpis, który, jeśli nas zainteresuje, czytamy w formie oryginalnej na stronie autorskiej. Z drugiej zaś umieszczanie całego, czasem rozbudowanego czy przeładowanego obrazkami wpisu bezpośrednio w czytniku rss nie jest wygodne z punktu widzenia czytelnika. Ciekawe, które wolicie rozwiązanie?

DG

moksienciuk
16 Maj 2010 20:23

Można prosić o spis RSSów z folderu “Oczy wistek”? :>

arth
16 Maj 2010 22:26

Nazwy teczek bardzo ładne :)
a system bez wątpienia wart przetestowania, ale nie brakuje Ci kategorii tematycznych, dotyczących określonych dziedzin ?

arth

QDS
23 Maj 2010 15:33
arth napisał(a):

Nazwy teczek bardzo ładne :)
a system bez wątpienia wart przetestowania, ale nie brakuje Ci kategorii tematycznych, dotyczących określonych dziedzin ?

Jak już pisałem w artykule

Później już mam same foldery tematyczne, które są pełne sprawdzonych źródełek. Jak np. teczka o tematyce “minimalizm”

Oczywiście, że mam tematyczne, głownie zawodowe, które się nie zmieniają, rzadko dodaję nowe źródła, a jak już się to dzieje to zawsze nowy kanał najpierw ląduje w Wylęgarni. U mnie to działa, jak się zachowuje równowagę trzymając w tematycznych nie za dużo kanałów, cała reszta codziennych informacji ląduje w teczkach “systemu porządku”.

Kątem OK’a

QDS
23 Maj 2010 15:37
moksienciuk napisał(a):

Można prosić o spis RSSów z folderu “Oczy wistek”? :>

Oczywiście, że można prosić :-)

Z tematów makowych (polskich) mam tam źródełka które cenie za wiarygodność, są to m.in.:
- blog.fotogenia.info
- blog.mordini.pl
- makowiec
- minimalmac.pl (a jak!)
- mój mac
- sebasonido

Kątem OK’a