Jeszcze jedna uwaga do waszej dyskusji. Jak wiecie, Apple dodaje do każdego kompa iWeb - czyli program do tworzenia stron internetowych. Jak już pisałem w innym miejscu nie jestem fachowcem od kompów (ani od grafiki czy coś tam ... ;)). Mam maca - bo lubię. Wracając do rzeczy. Znajomy wiedząc, że go posiadam poprosił mnie o zrobienie prostej strony internetowej w onym programie. Obejrzałem sobie filmik, gdzie pokazane było, że po zrobieniu strony można ja opublikować bądź w Mobile Me, bądź położyć na dowolnym ftp-ie. Ale rzeczywistość jest inna - uruchomienie opcji “publikuj witrynę” powoduje wyskoczenie okienka z zachętą “publikuj witryny na Mobile Me”. Można się “zalogować”, wybrać opcję “dowiedz się więcej” (tu wyskakuje strona Appla o Mobile Me) bądź opcję “nie dziękuję”. Ponieważ chciałem stronę wysłać na serwer, na którym znajomy mój wykupił domenę, wybrałem oczywiście tę ostatnią. No i nie stało się nic. Tabliczka zachęcająca do logowania w Mobile Me zniknęła, ale nic za tym nie poszło. Nie pojawiła się żadna inna możliwość publikacji strony. Żadnego ftp-a. Tym samym widzę, że dostajemy od Apple program do tworzenia stron internetowych dla amatorów, ale pod warunkiem, że wykupimy usługę Mobile Me. I to jest k.. nie w porządku. Jobs ty kapitalisto skubany!!! Jest jeszcze parę implikacji tego stanu rzeczy, które mi się nasuwają, ale nie chcę was już nimi zamęczać :).
Dodam jeno, że w ciągu ostatniego tygodnia Apple ponownie mnie rozeźliło (pierwsze niemiłe wydarzenie to niemożność dokonania downgreade’u w iPhonie 3 GS).