Forum

MobileMe Mail Beta

Mirdham {32} 8 Lip 2010 7:26

Coś mi się wydaje, że MM nie będzie darmowe. Zaklinanie rzeczywistości przez bloggerów nie zmieni faktu, że MM przynosi zyski, zatem uczynienie z niego darmowej usługi byłoby pozbawieniem Apple dochodu, a tego Jobs nie uczyni… niestety.

DG {427} 8 Lip 2010 13:28

Jeszcze jedno: przy próbie zapoznania się z free trial system wymaga karty kredytowej. Nie ma innego sposobu wypróbowania MM?

DG

Attrax {26} 8 Lip 2010 15:08

Jeszcze jedna uwaga do waszej dyskusji. Jak wiecie, Apple dodaje do każdego kompa iWeb - czyli program do tworzenia stron internetowych. Jak już pisałem w innym miejscu nie jestem fachowcem od kompów (ani od grafiki czy coś tam ... ;)). Mam maca - bo lubię. Wracając do rzeczy. Znajomy wiedząc, że go posiadam poprosił mnie o zrobienie prostej strony internetowej w onym programie. Obejrzałem sobie filmik, gdzie pokazane było, że po zrobieniu strony można ja opublikować bądź w Mobile Me, bądź położyć na dowolnym ftp-ie. Ale rzeczywistość jest inna - uruchomienie opcji “publikuj witrynę” powoduje wyskoczenie okienka z zachętą “publikuj witryny na Mobile Me”. Można się “zalogować”, wybrać opcję “dowiedz się więcej” (tu wyskakuje strona Appla o Mobile Me) bądź opcję “nie dziękuję”. Ponieważ chciałem stronę wysłać na serwer, na którym znajomy mój wykupił domenę, wybrałem oczywiście tę ostatnią. No i nie stało się nic. Tabliczka zachęcająca do logowania w Mobile Me zniknęła, ale nic za tym nie poszło. Nie pojawiła się żadna inna możliwość publikacji strony. Żadnego ftp-a. Tym samym widzę, że dostajemy od Apple program do tworzenia stron internetowych dla amatorów, ale pod warunkiem, że wykupimy usługę Mobile Me. I to jest k.. nie w porządku. Jobs ty kapitalisto skubany!!! Jest jeszcze parę implikacji tego stanu rzeczy, które mi się nasuwają, ale nie chcę was już nimi zamęczać :).
Dodam jeno, że w ciągu ostatniego tygodnia Apple ponownie mnie rozeźliło (pierwsze niemiłe wydarzenie to niemożność dokonania downgreade’u w iPhonie 3 GS).

Rzeczy nie są takimi, jakimi się wydają

kxm {5} 9 Lip 2010 9:29

Po lewej stronie wybierasz “nazwe swojej witryny”. Otwiera sie okno “Ustwienia publikowania witryny”. W miejscu publikacji masz do wyboru : MobileMe, serwer FTP, katalog lokalny. Dalesz juz bedziesz wiedzial co masz zrobic :)

Attrax {26} 9 Lip 2010 10:21

Dziękuję @kxm. Faktycznie jest tak jak mi napisałeś. Stąd muszę wycofać zarzuty do Appla i Jobsa dotyczące iWeb. Popiołem głowę obsypuję ;).

Rzeczy nie są takimi, jakimi się wydają

DG {427} 13 Lip 2010 22:17

A ja ponawiam moje pytanie: czy trial MobileMe możliwy jest wyłącznie po opłaceniu okresu próbnego kartą kredytową? Bo jeśli tak, to nie jest to żaden trial. Chyba że coś mi umknęło…

DG

QDS {439} 14 Lip 2010 10:49
DG napisał(a):

A ja ponawiam moje pytanie: czy trial MobileMe możliwy jest wyłącznie po opłaceniu okresu próbnego kartą kredytową? Bo jeśli tak, to nie jest to żaden trial. Chyba że coś mi umknęło…

Nie musisz nic płacić, przy zakładaniu konta podajesz dane swojej karty, ale w przeciągu 60 dni próby możesz zrezygnować. Twoje konto nie będzie obciążone, no chyba że przekroczysz okres próbny…

To zrobili po to aby jak najmniej było “pustych” adresów - coś w stylu: chcesz testować, licz się z zakupem, nie chcesz u nas kupić to nie rejestruj się. Myślę, że dobre rozwiązanie, kłopot mają tylko ludzie bez kart kredytowych :-/

Kątem OK’a

DG {427} 15 Lip 2010 21:47
QDS napisał(a):

Myślę, że dobre rozwiązanie, kłopot mają tylko ludzie bez kart kredytowych :-/

No i wszystko jasne :(

DG