Forum

Safari 5 i wtyczki.

microust
8 Cze 2010 23:50

Myślę że czekać nas może ich prawdziwy wysyp. Proponuję zatem gromadzić w jednym miejscu informacje na temat ich występowania. Przynajmniej na początku.

http://safariextensions.tumblr.com/

DG
10 Cze 2010 21:54

Czy ja dobrze rozumiem, że wtyczki do S5 będą oficjalnie akceptowane przez Apple, co zagwarantuje ich poprawne działanie? Coś a la AppStore, a nie swobodna twórczość open source?

DG

Roberto
10 Cze 2010 22:05

no ale jest przecież swobodna twórczość Open Source, ludzie tworzą, a wtyczki działają już teraz przecież
tylko musisz się zarejestrować żeby je tworzyć i każda wtyczka będzie podpisana twoim certyfikatem (więc jak np. zrobisz jakąś złośliwą, wykradającą dane to będą mogli cię od razu namierzyć)

moksienciuk
10 Cze 2010 22:35

Ja jestem za tym by Apple na bieżąco kontrolowało jakość tych wtyczek, przynajmniej będzie jakaś wstępna selekcja.

DG
10 Cze 2010 22:44
moksienciuk napisał(a):

Ja jestem za tym by Apple na bieżąco kontrolowało jakość tych wtyczek, przynajmniej będzie jakaś wstępna selekcja.

Otóż to! By mieć pewność co do ich jakości i nie dostawać drgawek przy ich instalacji ;)

DG

Roberto
10 Cze 2010 22:46

cóż, możliwe, że tak będzie jak się będzie chciało mieć je na oficjalnej stronie z wtyczkami
ale ogólnie - to wątpię. bo znowu by się na nich rzucili.

microust
11 Cze 2010 23:05

Podana stronka rozwija się bardzo dynamicznie. i coś mi się zdaje że nie Reader czy HTML5, a właśnie wtyczki są hitem Safari 5. Już sobie skompletowałem kilka z nich i czekam na więcej. To jest coś czego zdecydowanie brakowało w Safari.

max
14 Cze 2010 11:13

Wtyczki w Safari nareszcie są, ale na stronach Apple powinna być sekcja Safari Extensions. Dla mnie to duże niedopatrzenie. Chyba, że z nienzanych powodów celowo jej nie zrobiono. Podany wyżej blog z wtyczkami jest jak dla mnie bardzo mało użyteczny, bo nie posiada katalogu, podziału na kategorie. Stąd prośba do Was o podanie listy wtyczek których używacie wraz z odnośnikami do nich. Myślę, że wielu osobom się przyda taka wstępna selekcja, bo np. mi jakoś specjalnie nie uśmiecha się poszukiwanie ciekawych rozszerzeń Safari rozrzuconych chaotycznie na wielu stronach. Testował już ktoś AdBlock?  http://safariadblock.com/

Pozdrawiam,
Max
“The mind is like a parachute. It doesn’t work unless it’s open” - Frank Zappa

microust
14 Cze 2010 11:28
max napisał(a):

Testował już ktoś AdBlock?  http://safariadblock.com/

Owszem, działa bez żadnego problemu.

Co do Twojej prośby to owszem, można, tylko czy Ty chcesz mieć takie wtyczki jakie ja zainstalowałem?
Ja zainstalowałem kilka wtyczek FB.

I z ukosa zapytam - komu się uśmiecha przeszukiwać wiele stron?

max
14 Cze 2010 11:34

Po co marnować czas na rozstrząsanie czy chcę/nie chcę? Oczywiście to kwestia własnych preferencji, ale jak się podzielisz, to ktoś może natrafić na to co go będzie interesowało. Co to takiego “FB”?

Pozdrawiam,
Max

DG
14 Cze 2010 11:45
max napisał(a):

Wtyczki w Safari nareszcie są, ale na stronach Apple powinna być sekcja Safari Extensions. Dla mnie to duże niedopatrzenie. Chyba, że z nienzanych powodów celowo jej nie zrobiono.

Będzie, będzie.

Safari Extensions Gallery.
When you’re ready to share your Safari Extensions, you can submit them to the Safari Extensions Gallery, which will open later this summer. The Safari Extensions Gallery will give users an easy place to find your extensions and download them from your website.

Natomiast tumblr’owa strona z wtyczkami podaje zakres swego istnienia:

A handy list of available Safari extensions to tide you over until Apple opens their gallery.

DG

max
14 Cze 2010 12:09

OK, widocznie w Apple są mocno zajęci innymi sprawami, albo czekają aż pojawi się spora ilość wtyczek ;) Info z bloga czytałem, ale nie nazwałbym tej listy poręczną, właśnie ze względu na formę ;) A jeżeli chodzi o meritum, czyli jakie rozszerzenia udało ci się ciekawego wygrzebać?

Pozdrawiam,
Max

microust
14 Cze 2010 12:46
max napisał(a):

A jeżeli chodzi o meritum, czyli jakie rozszerzenia udało ci się ciekawego wygrzebać?

Trzy sztuki do FaceBooka - SuggestionBlock, ConnectionBlock i FBPhotoZoom.

I oczywiście AdBlock, Validate! i Gmail Inbox.

Dwie ostatnie testowo.  Jest jeszcze kilka do Flickr i jeszcze jakieś dziwactwa które leżą i czekają na testy. Też mi trochę szkoda na nie czasu ;)

microust
14 Cze 2010 16:49

Kolejna, czasem bardzo przydatna „podrączka” - wyszukiwanie pod palcem:

allegro.jpg

Wtyczka konfigurowalna samodzielnie (domyślnie Bingo i Amazon). Jedynie minus to dodatkowe przyciski w górnej belce przeglądarki:
CustomSearch_toolbar_full.jpg

Pewnie da się i to skonfigurować. Póki co mam jak jest.

Jeśli komuś uda się zmienić wyświetlanie przycisków - będę wdzięczny za informacje.

Wtyczkę znajdziecie w tym miejscu.

Edit:
Usunięcie przycisków banalne jak to tylko możliwe - klik prawym i oczom ukazuje się -  „Remove item” :D

Roberto
14 Cze 2010 18:10

przyciski dodatków ustawia się tak samo jak wszystkie inne przyciski w safari
także przy pomocy cmd+drag&drop; (niczym programy w docku)

microust
15 Cze 2010 10:46

@ Roberto - zgadza się, edit nastąpił kilk minut po napisaniu postu.

Kolejna wtyczka - Plugin Customs.
Pobrana, ale jednak nie zainstalowana. Czemu? Ano brak czasu na test, a bardzo sobie chwalę ClickToFlash i jego opcje (jak choćby traktowanie sIFR czy biała lista).

Plugin Customs ułatwia zarządzanie Flashem, Javą i Silverlight - czyli często komponentami automatycznie wczytującymi się na stronie. Mnie interesuje czy nie gryzie się z CTF czy AdBlockime (lub ich wręcz nie dubluje w pewien sposób). Ktoś sprawdzi?