Forum

Tylko iPad?

DG {427} 19 Cze 2010 20:52

Załóżmy (czysto teoretycznie), że moje korzystanie z komputera sprowadza się do następujących czynności:
1. przeglądanie internetu
2. korespondencja mailowa
3. pisanie własnych tekstów w edytorze (Pages) oraz wysyłanie ich drogą mailową
4. odbieranie rozmaitych tekstów (.doc i .pdf), czytanie ich i ewentualna obróbka
5. zrzucanie zdjęć z aparatu (karty sd) i umieszczanie ich na Flickrze.

Czy do tych czynności wystarczy sam iPad? Czy przy takich zastosowaniach można się ograniczyć do posiadania wyłącznie samego iPada?

DG

resetpl {28} 19 Cze 2010 21:22

sam iPad powinien dac rade :) tyle, ze nie wiem jak bys chcial magazynowac swoje zdjecia, bo chyba wszystkich na flickr nie dajesz, a z czasem nawet 64GB moglo by byc malo :)

QDS {439} 19 Lip 2010 21:53

1. Internet cały, minus wiele stron kulawych lub w ogóle nie do odczytania dzięki brakującej adobe flash
2. Bez problemu na ipadzie to zrobisz, pod warunkiem, że załączniki nie będą jakieś w dzikim formacie
3. Bardzo dobrze się sprawdzi w tej roli, ale musisz pamiętać, że na dzień dzisiejszy na klawiaturze ekranowej brak literki “ą”, a z pozycji klawiatury po BT nie wprowadzisz żadnego znaku polskiego…
4. Teoretycznie tak, zależī jak bardzo skomplikowany ten .doc - ogólnie odczytać możesz wszystko, ale nie wiem czy z tą obróbką będzie tak gładko.
5. Jest to możliwe, ale jak wyobrażasz sobie kopię zapasową w domu? Masz jakiś databank do kart SD, czy chcesz trzymać to na ipadzie?

Ogólnie iPad jest zwierzęciem stadnym, sam z siebie nie będzie działać - choć raz trzeba go z jakimś komputerem sparować - tak więc w domu powinieneś posiadać coś co ma miano pełnoprawnego komputera…

Kątem OK’a

DG {427} 20 Lip 2010 8:44
QDS napisał(a):

3. Bardzo dobrze się sprawdzi w tej roli, ale musisz pamiętać, że na dzień dzisiejszy na klawiaturze ekranowej brak literki “ą”, a z pozycji klawiatury po BT nie wprowadzisz żadnego znaku polskiego…

To jest po prostu “nie-do-wiary”! Czyli nie ma międzynarodowych klawiatur dla wszystkich języków a la MacOS X? Sądziłem, że właśnie z klawiatury BT da się napisać wszystko.

DG

QDS {439} 20 Lip 2010 10:07

Na stronie Apple czytamy:

Języki
Obsługiwane języki: angielski, francuski, niemiecki, japoński, niderlandzki, włoski, hiszpański, chiński uproszczony, rosyjski

Obsługiwane układy klawiatury: angielski (USA), angielski (Wlk. Brytania), francuski (Francja, Kanada), niemiecki, japoński (QWERTY), niderlandzki, flamandzki, hiszpański, włoski, chiński uproszczony (pismo odręczne i Pinyin), rosyjski

Obsługiwane słowniki: angielski (USA), angielski (Wlk. Brytania), francuski, francuski (Kanada), francuski (Szwajcaria), niemiecki, japoński, niderlandzki, flamandzki, hiszpański, włoski, chiński uproszczony (pismo odręczne, Pinyin), rosyjski

W miarę pojawiania się sprzętu w nowych krajach będą dodawane nowe języki… polski jak wiadomo nie zapowiedziano na miesiąc lipiec.

Ja tylko raz odpaliłem klawiaturę BT z iPadem - głównie aby zobaczyć jak to działa, ale niestety w naszych realiach poczekać trzeba na wspierający iOS, inaczej to zabawka.

Kątem OK’a

DG {427} 20 Lip 2010 22:03
QDS napisał(a):

Ja tylko raz odpaliłem klawiaturę BT z iPadem - głównie aby zobaczyć jak to działa, ale niestety w naszych realiach poczekać trzeba na wspierający iOS, inaczej to zabawka.

No i wszystko jasne. A zatem: pozostało nam czekać.

DG