Forum

Tylko iPad?

DG
19 Cze 2010 19:52

Załóżmy (czysto teoretycznie), że moje korzystanie z komputera sprowadza się do następujących czynności:
1. przeglądanie internetu
2. korespondencja mailowa
3. pisanie własnych tekstów w edytorze (Pages) oraz wysyłanie ich drogą mailową
4. odbieranie rozmaitych tekstów (.doc i .pdf), czytanie ich i ewentualna obróbka
5. zrzucanie zdjęć z aparatu (karty sd) i umieszczanie ich na Flickrze.

Czy do tych czynności wystarczy sam iPad? Czy przy takich zastosowaniach można się ograniczyć do posiadania wyłącznie samego iPada?

DG

resetpl
19 Cze 2010 20:22

sam iPad powinien dac rade :) tyle, ze nie wiem jak bys chcial magazynowac swoje zdjecia, bo chyba wszystkich na flickr nie dajesz, a z czasem nawet 64GB moglo by byc malo :)

QDS
19 Lip 2010 20:53

1. Internet cały, minus wiele stron kulawych lub w ogóle nie do odczytania dzięki brakującej adobe flash
2. Bez problemu na ipadzie to zrobisz, pod warunkiem, że załączniki nie będą jakieś w dzikim formacie
3. Bardzo dobrze się sprawdzi w tej roli, ale musisz pamiętać, że na dzień dzisiejszy na klawiaturze ekranowej brak literki “ą”, a z pozycji klawiatury po BT nie wprowadzisz żadnego znaku polskiego…
4. Teoretycznie tak, zależī jak bardzo skomplikowany ten .doc - ogólnie odczytać możesz wszystko, ale nie wiem czy z tą obróbką będzie tak gładko.
5. Jest to możliwe, ale jak wyobrażasz sobie kopię zapasową w domu? Masz jakiś databank do kart SD, czy chcesz trzymać to na ipadzie?

Ogólnie iPad jest zwierzęciem stadnym, sam z siebie nie będzie działać - choć raz trzeba go z jakimś komputerem sparować - tak więc w domu powinieneś posiadać coś co ma miano pełnoprawnego komputera…

Kątem OK’a

DG
20 Lip 2010 7:44
QDS napisał(a):

3. Bardzo dobrze się sprawdzi w tej roli, ale musisz pamiętać, że na dzień dzisiejszy na klawiaturze ekranowej brak literki “ą”, a z pozycji klawiatury po BT nie wprowadzisz żadnego znaku polskiego…

To jest po prostu “nie-do-wiary”! Czyli nie ma międzynarodowych klawiatur dla wszystkich języków a la MacOS X? Sądziłem, że właśnie z klawiatury BT da się napisać wszystko.

DG

QDS
20 Lip 2010 9:07

Na stronie Apple czytamy:

Języki
Obsługiwane języki: angielski, francuski, niemiecki, japoński, niderlandzki, włoski, hiszpański, chiński uproszczony, rosyjski

Obsługiwane układy klawiatury: angielski (USA), angielski (Wlk. Brytania), francuski (Francja, Kanada), niemiecki, japoński (QWERTY), niderlandzki, flamandzki, hiszpański, włoski, chiński uproszczony (pismo odręczne i Pinyin), rosyjski

Obsługiwane słowniki: angielski (USA), angielski (Wlk. Brytania), francuski, francuski (Kanada), francuski (Szwajcaria), niemiecki, japoński, niderlandzki, flamandzki, hiszpański, włoski, chiński uproszczony (pismo odręczne, Pinyin), rosyjski

W miarę pojawiania się sprzętu w nowych krajach będą dodawane nowe języki… polski jak wiadomo nie zapowiedziano na miesiąc lipiec.

Ja tylko raz odpaliłem klawiaturę BT z iPadem - głównie aby zobaczyć jak to działa, ale niestety w naszych realiach poczekać trzeba na wspierający iOS, inaczej to zabawka.

Kątem OK’a

DG
20 Lip 2010 21:03
QDS napisał(a):

Ja tylko raz odpaliłem klawiaturę BT z iPadem - głównie aby zobaczyć jak to działa, ale niestety w naszych realiach poczekać trzeba na wspierający iOS, inaczej to zabawka.

No i wszystko jasne. A zatem: pozostało nam czekać.

DG

DG
16 Sie 2011 19:23

Może trochę to dziwne, że odświeżam wątek sprzed roku, ale ciekawi mnie postęp prac w poruszonych przeze mnie kwestiach. Jak dziś - i w najbliższej, jesiennej perspektywie pojawienia się iOS 5 i iCloud - przedstawia się używanie iPada do wymienionych w pierwszym poście zastosowań. Dla przypomnienia:
1. przeglądanie internetu
2. korespondencja mailowa
3. pisanie własnych tekstów w edytorze (Pages) oraz wysyłanie ich drogą mailową
4. odbieranie rozmaitych tekstów (.doc i .pdf), czytanie ich i ewentualna obróbka
5. zrzucanie zdjęć z aparatu (karty sd) i umieszczanie ich na Flickrze.

Punkt 5 może najmniej istotny, za to punkt 4 - jak najbardziej. Rozumiem, że już w obecnej wersji iOSa da się pisać z polskimi ogonkami, czy tak?
Pojawiło się na naszym forum sporo narzekań na ipadową wersję Pages. Czy iOS 5 coś w tej mierze zmieni? Czy pojawi się sprawdzanie pisowni w istniejącym tekście? I czy w iosowym Pages widać komentarze i tzw. śledzenie zmian?

DG

Mirdham
16 Sie 2011 20:02

Osobiście nie posiadam iPada, więc oprę się na moich doświadczeniach poznawczych uzyskanych w pewnym sklepie z o nazwie jak planeta ;) Jeżeli chodzi o pytanie w stylu “czy da się te pozycje przeprowadzić na iPadzie?” to się da. Da się odebrać maila, napisać co nieco. Można wysłać zdjęcia itp… problem w tym, że to samo zrobię na swoim telefonie (nie iPhonie).
Powstaje pytanie czy kryterium “da się” jest wystarczające, czy może powinno być pytanie “czy da się komfortowo?” Jeżeli miałbym kupować iPada, a potem klawiaturę, może myszkę, jakąś podstawkę żeby mi ręce nie odpadły, może monitor… w końcu im większy ekran tym lepiej, to nie lepiej kupić po prostu komputer?
Osobiście widzę iPada jako pomoc dla lekarzy (dane pacjentów itp.), pomoc naukowa dla nauczycieli (elektroniczny dziennik), techników w serwisach samochodowych (baza danych o samochodzie) ogólnie jako PitBoy z Fallouta ;)
Natomiast w domu to po prostu kolejny bajer do zabawy.

Ka.
18 Sie 2011 16:24

Hmmm… Aż mnie korci, by napisać o tym tekst. Ze względu bowiem na ciężką chorobę byłem w sytuacji, że jedyne urzadzenie, z ktorego moglem jako tako korzystac, to byl iPad. Z czasem i z koniecznosci zastapil mi komputer i sluzyl wiele godzin dziennie. Na wylot poznalem jego zalety i… wady.

Macie ochote na taki tekst?

Ka.

moksienciuk
18 Sie 2011 17:15

No jasne :)

arth
18 Sie 2011 17:21

@Ka. oczywiście! “Rewolucja postPC” przedstawiona z innego punktu widzenia będzie na pewno ciekawą analizą doświadczeń z iPadem. Wielki powrót Ka! Wszyscy przecież na to czekamy :) Póki co, myślę o iPadowym szale tak samo jak Mirdham, ale jestem bardzo ciekawy co Ka o tym napisze.

arth

Ka.
18 Sie 2011 17:40

Dzieki, Koledzy :) Z tym “wielkim powrotem”, to bez przesady. W dalszym ciągu sprawność rąk pozostawia wiele do życzenia więc pisanie zajmie dłużej niż jeden wieczór :( No, ale mogę to już zrobić, a przez wiele miesięcy to było niemożliwe. Cierpliwości więc, tekst będzie.

Ka.

DG
18 Sie 2011 19:07

Same dobre wieści. Czekamy zatem na tekst.
Słowo ad rem: mnie po prostu ciekawi kwestia, czy zwyczajnie można się już obejść bez komputera z MacOS X i zdać się w interesujących mnie zadaniach wyłącznie na iPada. Jak widzicie, wątek rozpocząłem ponad rok temu, od tego czasu widać jednak daleko idące zmiany w spektrum zastosowań iPada. Dla przykładu, zapowiadany iOS 5 będzie już umożliwiał samodzielny setup i aktualicję systemu bez konieczności korzystania z pomocy iTunes i innego Maka.

DG

Tr0n
7 Wrz 2011 21:46

Z klawiatury na BT mam układ polski programisty czyli literki ąśźę... z altem. Największy minus to brak sprawdzania pisowni - takie zwykłe z podkreślaniem błędów. Opcje autokorekty są do bani, a w dodatku ja potrzebuję sprawdzania pisowni w trzech językach i tutaj iPad odpada.

QDS
15 Wrz 2011 9:09

Ciekawy artykul dla osob zamierzajacych kupic ipada i pracowac tylko na nim:
http://arstechnica.com/apple/news/2011/09/doable-or-not-my-experience-with-working-for-ars-on-the-ipad.ars/1

Kątem OK’a

DG
15 Wrz 2011 17:29
QDS napisał(a):

Ciekawy artykul dla osob zamierzajacych kupic ipada i pracowac tylko na nim:
http://arstechnica.com/apple/news/2011/09/doable-or-not-my-experience-with-working-for-ars-on-the-ipad.ars/1

A więc jednak można! Oczywiście, w zależności od zastosowań. A przecież iOS 5 dopiero przed nami.

A propos: jak sądzicie, czy wraz z jesiennym iOSem 5 pojawi się nowy (nowszy) iPad?

DG