Forum

Powrót do systemu 3.1.3 w iPhonie 3GS

Attrax {26} 1 Lip 2010 12:05

Szanowni forumowicze. Popełniłem błąd i zaktualizowałem system do iOS4. No i teraz nie dość, że poginęły mi fotki i telefon zwolnił przerażająco, to na dodatek niektóre funkcje działają dziwnie. Połączenia nieodebrane są sygnalizowane sms-ami od sieci. Dotąd działało to tak, że wystarczyło dotknąć numeru uwidocznionego w sms i telefon łączył z owym numerem. Gdy dzwoniący był zapisany w książce tel., to system identyfikował onego czy oną. Teraz podkreślony jest nie tylko numer, ale też część daty. No i w związku z tym, gdy oddzwaniam, to nie wiem do kogo, gdyż system już nie identyfikuje nieznanego sobie numeru (bo jest dłuższy i z dodatkami “datowymi” występującymi po przecinku). Początek zaś rozmowy jest urozmaicony popiskiwaniem wybieranego dalej numeru, czyli owej daty.
Tak czy siak tenże system (4iOS) źle się zaaplikował w mojego 3GS. Chciałbym więc wrócić do poprzedniej wersji, ale nijak nie wiem jak to uczynić. Czy któryś z szanownych forumowiczów zna na to sposób?

Rzeczy nie są takimi, jakimi się wydają

kxm {5} 1 Lip 2010 12:23

Bardzo fajnie opisany downgrade.

Attrax {26} 1 Lip 2010 12:45

Rzeczywiście fajnie :). dzięki. Zabiorę się za to wieczorem i poinformuję o wynikach.

Attrax {26} 4 Lip 2010 21:01

No i winien jestem opis powrotu do systemu 3.1.3 w iPhonie 3GS. Nie udało się! Na stronie, której adres podrzucił mi “kxm” rzeczywiście dokładnie opisane były kolejne kroki downgrade’u. Żeby nie wchodzić w szczegóły, to ostatecznym efektem był komunikat “Program (to mowa o 3.1.3) nie jest legalny” i zawieszenie telefonu. Ludzie z Ery poradzili mi jeszcze, żeby spróbować to samo na starszej wersji ITunes. Skądś tam ściągnąłem, ale efekt był dokładnie taki sam. Prawdopodobnie gdybym nie zmieniał komputera, gdzieś tam na nim byłaby starsza wersja (3.1.3) oprogramowania. Ale zmieniałem, a więc nic z tego. Tym samym przyznaję się do porażki, a Apple ma u mnie minus za arogancję. Pozostaje mi więc czekać na łatki do iOs-a 4, z nadzieję, że błędy zostaną usunięte, a i prędkość działania się poprawi.

JSG {53} 5 Lip 2010 14:53

Jak znajdziesz lokalizację do której pobierane są aktualizacje, ~dysk/biblioteki itd… może ktoś kto ma 3gs podążając za twoimi wskazówkami, znajdzie odpowiednią paczkę zalegającą w na jego dysku i Ci podeśle?
Ja mam 3G więc nie pomogę.
Swoją drogą próbowałeś kliknąć przywróć? Oczywiście do 4.0? Może coś gdzieś sie pomieszało i powtórna instalacja oprogramowania pomoże?

Ka. {181} 5 Lip 2010 15:10

To chyba jest trochę inny sposób:

http://justanotheriphoneblog.com/wordpress/iphone-tips/quick-tip-downgrading-4-0-beta-to-3-1-3

Ka.

Attrax {26} 5 Lip 2010 15:30

JSG - próbowałem przywrócić, ale nic to nie dało. Straciłem na te próby zmiany systemu chyba ze 2 dni w sumie. I już mocno jestem zniechęcony do tej działalności. Chyba jeszcze trochę poczekam z następnymi próbami :(
Ka - dziękuję za następne wskazówki. Z zastosowaniem poczekam na przypływ optymizmu ;)

moksienciuk {123} 10 Lip 2010 16:16

A ja się zastanawiam - w jakim celu? :) Mam 3GSa i uważam, że 4. działa na nim dobrze, nic nie zwolniło, nic się nie skasowało.

Attrax {26} 10 Lip 2010 17:57

Jak już pisałem co się skasowało, to się skasowało. Ale najbardziej irytuje mnie, że w sms wysłany przez operatora z informacją o kimś, kto do mnie dzwonił i się nie dodzwonił “aktywny” jest nie tylko numer ale i część daty. Stąd oddzwaniając nie wiem do kogo oddzwaniam (bo system nie jest w stanie zidentyfikować numeru gdyż teraz ma on dodatek pochodzący z daty). A i początek rozmowy urozmaicony jest przez dość głośne wybieranie numeru (czy już daty). Z tego co się zorientowałem, to problem ten występuje tylko w Erze. Orange ma inną formę wysyłania tej wiadomości. tak czy siak w 3.1.3 “aktywny” (czyli pokreślony) był tylko numer - teraz także i data.