Zauważyłem dziś, że niektóre strony poprawnie wyświetlające się pod „normalnym”, imakowym Safari, na „mobilnej” wersji Safari (iPhone/Ipod Touch) wyglądają nieco inaczej (niepoprawnie). Czy jest to nieco inna wersja Safari? Wydawało mi się, że Safari to Safari i nie trzeba martwić się o poprawność renderingu stron na iPhonie.
Safari na iPhone/iPod Touch
|
|
|
|
które strony? |
|
|
Np. http://rilke.pl |
|
|
fixed na takim ekranie jest po prostu… problematyczne a rozmiar czcionki - no cóż - albo tylko widzimy tekst, albo jesteśmy w stanie go przeczytać ;) |
|
|
Ja natomiast zauważyłem, że np. znaczniki <h3> są zupełnie inaczej wyświetlane na Safari pod iPhone i pod Mac OS X - mają inną wielkość. Te same znaczniki pod Firefoxem i Safari na Mac OS X są wyświetlane identycznie. |
|
|
Nie ma innego wyjścia jak przygotowanie osobnych css’ów dla każdego urządzenia. arth |
|
NIe do końca rozumiem, jak można stworzyć osobny css np. dla Safari specjalnie dla iPhona. Wydawało mi się, że Safari to Safari, bez znaczenia, na jakim urządzeniu działa (no, może poza wersją dla windows, ale to zupełnie inna bajka). Czyżby Safari na iPhone to jakaś specjalna wersja? |
|
|
W ogóle ciekawe jest to, iż Safari nie respektuje np. znacznika BORDER=1 w linkach obrazkowych. To dosyć przydatne. Edit: Posprawdzałem. Respektuje ale nie domyślnie, inne przeglądarki robią to domyślnie. Ale to już w sumie drobne szczegóły. |
|
|
moksienciuk - mobilna wersja nie pozwala na rozmiar czcionki mniejszy niż jakiś tam określony po prostu. DG - oczywiście, że to specjalna wersja ;] mobilna. jak można zrobić osobne style? rozpoznawać nagłówki wysyłane przez przeglądarkę. albo w samym arkuszu css sprawdzać maksymalną szerokość ekranu i dostosowywać do tego wygląd strony. |
|
|
A dlaczego nie powinno być, bo stare? Stare, ale dobre. |
|
|
stare? tak ot przykład pierwszy z brzegu - masz jakąś prostą stronę, ustawiłeś sobie BORDER=“2”. Zmieniłeś koncepcję - chcesz BORDER=“1”. |
|
|
Ja chcę i mam border=1 tylko na jednej stronie przy jednym obrazku, nie prowadzę stron molochów :-) |
|
|
moloch do tego niepotrzebny |
|
|
Też prawda, jeszcze trzeba posiąść tajemną sztukę władania stylami. |
|
|
Hm, ktoś jeszcze używa znaczników w htmlu? ;) |
|
|
chyba nie, w iWeb są pakowane style w html bezpośrednio. |