Forum

Safari na iPhone/iPod Touch

DG
1 Lip 2010 19:05

Zauważyłem dziś, że niektóre strony poprawnie wyświetlające się pod „normalnym”, imakowym Safari, na „mobilnej” wersji Safari (iPhone/Ipod Touch) wyglądają nieco inaczej (niepoprawnie). Czy jest to nieco inna wersja Safari? Wydawało mi się, że Safari to Safari i nie trzeba martwić się o poprawność renderingu stron na iPhonie.

DG

Roberto
2 Lip 2010 8:36

które strony?
niektóre rzeczy mogą się niepoprawnie wyświetlać na mobilnym safari w sumie (position:fixed - trudne do uzyskania na takim ekraniku)
niektóre źle zrobione strony mogą też się rozwalać przez to, że czcionki w mobilnym safari są po prostu często większe, a autor zrobił wszystko pixel-perfect

DG
2 Lip 2010 9:00

Np. http://rilke.pl
Zauważyłem, że nie jest zachowane właśnie position:fixed dla tła (potret) oraz że minimalna wielkość wyświetlanej czcionki to 12px, przez co tekst w stopce strony (oryginalnie 10px) jest powiększony.

DG

Roberto
2 Lip 2010 9:47

fixed na takim ekranie jest po prostu… problematyczne

a rozmiar czcionki - no cóż - albo tylko widzimy tekst, albo jesteśmy w stanie go przeczytać ;)

moksienciuk
24 Wrz 2010 11:21

Ja natomiast zauważyłem, że np. znaczniki <h3> są zupełnie inaczej wyświetlane na Safari pod iPhone i pod Mac OS X - mają inną wielkość. Te same znaczniki pod Firefoxem i Safari na Mac OS X są wyświetlane identycznie.

arth
24 Wrz 2010 13:07

Nie ma innego wyjścia jak przygotowanie osobnych css’ów dla każdego urządzenia.

arth

DG
25 Wrz 2010 19:04
arth napisał(a):

Nie ma innego wyjścia jak przygotowanie osobnych css’ów dla każdego urządzenia.

NIe do końca rozumiem, jak można stworzyć osobny css np. dla Safari specjalnie dla iPhona. Wydawało mi się, że Safari to Safari, bez znaczenia, na jakim urządzeniu działa (no, może poza wersją dla windows, ale to zupełnie inna bajka). Czyżby Safari na iPhone to jakaś specjalna wersja?

DG

moksienciuk
27 Wrz 2010 19:01

W ogóle ciekawe jest to, iż Safari nie respektuje np. znacznika BORDER=1 w linkach obrazkowych. To dosyć przydatne.

Edit: Posprawdzałem. Respektuje ale nie domyślnie, inne przeglądarki robią to domyślnie. Ale to już w sumie drobne szczegóły.

Roberto
27 Wrz 2010 20:31

moksienciuk - mobilna wersja nie pozwala na rozmiar czcionki mniejszy niż jakiś tam określony po prostu.
stąd może być różnica w wyświetlaniu h3.
a że domyślne style się różnią pomiędzy przeglądarkami - to jest norma.
zapisów BORDER=EGLEBEGLE powinno w ogóle nie być - od tego są style w końcu.

DG - oczywiście, że to specjalna wersja ;] mobilna.
sam silnik jest praktycznie taki sam. Praktycznie, bo niektóre rzeczy na tej mobilnej wersji trudno uzyskać - jak np. position fixed czy np. zdarzenie :hover (w końcu trudno o najechanie tam na coś kursorem). tym podobne różnice. same możliwości silnika są chyba takie same. chociaż mobilna jest sporo wolniejsza.

jak można zrobić osobne style? rozpoznawać nagłówki wysyłane przez przeglądarkę. albo w samym arkuszu css sprawdzać maksymalną szerokość ekranu i dostosowywać do tego wygląd strony.

moksienciuk
27 Wrz 2010 21:00

A dlaczego nie powinno być, bo stare? Stare, ale dobre.

Roberto
27 Wrz 2010 21:14

stare? tak
dobre? nie. dla kogo?

ot przykład pierwszy z brzegu - masz jakąś prostą stronę, ustawiłeś sobie BORDER=“2”. Zmieniłeś koncepcję - chcesz BORDER=“1”.
Co teraz? edytujesz każdy plik .html z osobna? A nie wygodniej byłoby to zmienić tylko w jednym miejscu?
To przede wszystkim wygoda dla twórcy. Oddzielenie poszczególnych warstw logiczną konsekwencją - od treści jest html, od wyglądu jest css. Wygodne, sprawne.

moksienciuk
27 Wrz 2010 22:02

Ja chcę i mam border=1 tylko na jednej stronie przy jednym obrazku, nie prowadzę stron molochów :-)

Roberto
27 Wrz 2010 22:18

moloch do tego niepotrzebny
2 obrazki na stronie i już jest wygodniej.

moksienciuk
27 Wrz 2010 22:58

Też prawda, jeszcze trzeba posiąść tajemną sztukę władania stylami.

DG
28 Wrz 2010 7:47

Hm, ktoś jeszcze używa znaczników w htmlu? ;)
Ach, podobno Apple w iWeb ;)
Jak pisze Roberto: od treści jest html, od wyglądu - css.

DG

Roberto
28 Wrz 2010 8:45

chyba nie, w iWeb są pakowane style w html bezpośrednio.