|
|
Witam,
W ostatnich dniach miałem kilka tras samochodem i odsłuchałem kilka odcinków Podcastu Nadgryzieni.
Jest bardzo fajnie prowadzony, dialogi są miłe, a przy okazji rzeczowe.
Z odcinka na odcinek coraz ciekawiej o Apple.
Dużo ciekawych, własnych doświadczeń i ocen aktualnych wydarzeń - to jest to co tygryski lubią najbardziej :-)
Nie jest to podcast “mówionych newsów” - czyli to co często spotykamy - prowadzący mówią to co wyczytali na blogach lub prędzej napisali u siebie…

Szczerze polecam.
Macie jakieś inne godne polecenia polskie podcasty w tej tematyce?
|
|
|
|
|
|
|
Od jakiegoś czasu pojawiają się odcinki nowego podcastu Enough - The Minimal Mac Podcast
Nie jest po polsku jak Nadgryzieni, ale ciekawie się zapowiada.
W drugim odcinku poruszono bardzo ważną rzecz, a mianowicie sensowne zabezpieczenie swoich plików na przyszłość. Jak uniknąć „ślepej uliczki” kiedy tony tekstu stają się nieczytelne, bo akurat aplikacja padła, lub format zapisu przestał być wspierany, popularny…
|
|
|
|
|
|
|
@QDS dzięki za info o tym nowym podcascie. Chętnie przesłucham.
Co do Nadgryzionych to już stary temat, więc powiem tylko, że ja się nie przekonałem. Mam nadzieję, że to co podałeś teraz przypadnie mi do gustu, bo brakuje właśnie podcastów o Apple.
|
|
|
|
|
|
|
resetpl napisał(a):
Co do Nadgryzionych to już stary temat, więc powiem tylko, że ja się nie przekonałem. Mam nadzieję, że to co podałeś teraz przypadnie mi do gustu, bo brakuje właśnie podcastów o Apple.
Ja również zmieniłem zdanie i szczerze mówiąc jedyny godny polecenia to odcinek pod wpływem którego utworzyłem ten wątek - czyli na temat WWDC. Przez dobre pół roku „dawałem szansę” Nadgryzionym.
Cały czas czekałem aż zrobią coś ciekawego do posłuchania. Niestety z odcinka na odcinek coraz więcej gadania o plotkach, a żadnych ciekawych informacji przydatnych w życiu.
Kilka miesięcy temu wspominałem
dialogi są miłe, a przy okazji rzeczowe
Po ostatnim odcinku kwietniowym, stwierdziłem, że nie będę więcej marnował czasu na słuchanie. Nie widzę jakichkolwiek powodów dla których mam słuchać gadania tylko po to aby gadać. W prawie godzinnym wydaniu nie ma już nic rzeczowego.
O wiele bardziej przemawia do mnie forma krótszych podcastów na jeden konkretny temat (jak w wspomnianym wyżej Enough), a nie omawianie ploteczek, ploteczek i… ploteczek.
|
|
|
|
|
|
|
Polecam spróbowanie tego podcasta: http://minimalmac.com/enough
|
|
|
|
|
|
|
Dwa posty wyżej polecam ten sam podcast :-)
Luknij.
|
|
|
|
|
|
|
Ooops, sorry :-)) Za bardzo się skupiłem na Nadgryzionych. Osobiście rzadko słucham podcastów, to coś dla cierpliwych ludzi ;-)
|
|
|
|
|
|
|
Podcast u mnie idealnie spełnia się w podróży np. w samochodzie. Nie słucham radia, irytują mnie częste i denne reklamy. Z iPoda słucham muzyki, ciekawych audycji w postaci podcastow i audiobooki. Praktycznie nie słucham podcastow w domu czy pracy, nie ma czasu…
|
|
|
|
|
|
|
Ja w samochodzie słucham głównie radia albo audiobooków, a z kolei podcasty, na które trafiam są naciągane i w zasadzie o niczym…
|
|
|
|
|
|
|
Jeszcze cieplutki nowy podcast.
Przyznaję, że jeszcze nie słuchałem, ale za projektem stoją dwaj konkretni blogerzy, autorzy Mój Mac i MacTutorial
Szarlotka na goraco
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ostatnio udało mi się wysłuchać kilku odcinków MacGadki (dawniej Szarlotka na gorąco).
Bardzo mi się miło słucha tych dwóch panów. Miło, uprzejmie, rzeczowo.
Cieszę się również, że w odcinku 6 wspomniano o naszym forum! Dokładnie w rozdziale: 01:04:59 “Źródła informacji dla początkujących switcherów”.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Od wielu już lat i od początku istnienia tego podcastu:
http://www.anjibee.com/category/podcast/chillcast/
Próbowałem się przekonać do wielu podcastów, ale tylko temu jednemu jestem wierny.
|
|
|
|
|
|
|
No proszę, kolega Ka. zaskoczył mnie dziś bardzo :-)
Sam zabrałeś się za zrobienie podcastu? Chylę czoła.
Odsłuchałem dziś 20 min jadąc samochodem… jak przesłucham całość dam znać!
http://www.makitalkie.pl/podcast/Maki_Talkie.html
|
|
|
|
|
|
|
QDS napisał(a):
Sam zabrałeś się za zrobienie podcastu? Chylę czoła.
Ewidentnie bije mi w dekiel na stare lata ;-)
A serio to jakoś od długiego czasu o tym myślałem. W dodatku jestem wielkim miłośnikiem radia i niezrealiowanym radiowcem-amatorem. Oczywiście, zachowując świadomość, że radio, a podcast rzadko mają coś więcej wspólnego poza faktem mówienia do mikrofonu. :-) Ale dawno się tak dobrze nie bawiłem, a sądząc po pierwszych mailach nadesłanych na adres podcastu, zostaliśmy ciepło przyjęci.
Pojawił się też głos, że przyda się konkurencja dla Nadgryzionych i MacGadki. Tu muszę sprostować. W żadnym wypadku nie powstaliśmy z myślą o konkurowaniu z kimkolwiek. Raczej chcieliśmy rozszerzyć rynek o jeszcze jedną audycję. Szczególnie, że Autorzy dwóch tych podcastów są już zasiedziali w branży, a my się pojawiliśmy dopiero i czeka nas ciężka walka o utrzymanie. Szczególnie, że ludzie nie mają czasu, dwa duże tytuły to i tak sporo do słuchania. Wiemy więc na pewno, że ponadgodzinna audycja to był nasz debiutancki wybryk i musi być krócej.
|
|
|