Pytanie z kategorii „dla żółtodziobów”: do czego właściwie służy komenda „Hide” z menu podręcznego aktywnej aplikacji? Domyślam się, że do jej ukrycia, czym zatem różni się to od zwykłego zamknięcia okna (kliknięciem w czerwone kółeczko)?
Komenda “Hide” aktywnej aplikacji
|
|
|
|
Ukrycie, a zamknięcie okna to całkiem dwie inne sprawy. Pomijam niektóre aplikacje jak iPhoto gdzie klikając czerwoną kropeczkę zamykasz cały program. Ponowne odpalenie trwa o wiele dłużej niż pojawienie się po “odkryciu”. Często komendę “Ukryj pozostałe” z menu Finder, wykorzystuję pracując na kilku oknach Findera - znikają mi z oczu wszelkie inne programy otwarte, co ułatwia mi kopiowanie/przeciąganie między folderami/plikami. Kątem OK’a |
|
|
Bez tej funkcji to ja sobie nie wyobrażam korzystania z komputera. Jest z nami zdaje się od 6lub 7 systemu, przynajmniej ja ją pamiętam z tych czasów i gdyby jej nie było to czuł bym się jak bez co najmniej jednego palca. |
|
|
Dzięki, teraz w pełni rozumiem. Dodam tylko, że są jeszcze komendy “Reopen Last Closed Window” i “Reopen All Windows from Last Session”, którymi można chyba przywrócić zamknięte okna. Zatem efekt, jak po “odkryciu”. A propos: zastanawia mnie od jakiegoś czasu, dlaczego zamknięcie okna w iPhoto wyłącza cały program? Jest jakieś logiczne tego wytłumaczenie? |
|
|
Nie do końca, bo przeładuje ci na nowo wszystkie okna, zbuforowane filmy trafi szlak, flashe zaczną się ładować od nowa itp… |
|
No chyba właśnie nie ma logicznego… dodam tylko, że iPhoto to nie rodzynek w tej kwestii - denerwuje mnie to również np. w iMovie. Kątem OK’a |
|
|
no sposobów na pozbycie się okna jest parę ;) ukryć, zamknąć, zminimalizować... ;] co do iPhoto - na pewno jest to jakoś wytłumaczone w HIG (Human Interface Guidelines) od Apple ;) hm, no w sumie wytłumaczenie w HIG jakie znalazłem jest b. podobne do mojego i praktycznie równie długie ;)
czyli - aplikacje ‘document based’ (nie wiem jak to sensownie nazwać po polsku żeby sen zachować... ‘obsługujące dokumenty’?) powinny pozostać otwarte, nawet jak nie ma otwartego żadnego okna. jest to jak najbardziej logiczne - w końcu zaraz możemy chcieć otworzyć nowy dokument - np. nową stronę w Safari, nowy plik tekstowy w TextEdit, etc. etc. Normalnym jest w takich aplikacjach, że pozwalają na to, że jednocześnie jest otwartych wiele dokumentów. iMovie nie jest document based - nie pozwala na jednoczesne pracowanie nad kilkoma projektami z tego co widzę (chociaż ‘ma’ swoje dokumenty). Za to wyraźnie ma swoje jedno główne okno. są to trochę płynne granice, ale jak się człowiek zacznie orientować co i jak to stają się logiczne ;) |
|
|
Czy do komendy “Hide” jest jakiś skrót klawiaturowy? Bo nigdzie nie mogę się doszukać. |
|
|
Nie wyświetlają ci się skróty w liście? Do tego dochodzi jeszcze skrót w docku o którym wspomniał JSG w tym watku. @Roberto - u mnie iMovie często chodzi w tle, bo jak koooooduje to nic innego robić się nie da w nim, nawet zminimalizować :-) Kątem OK’a |
|
|
Ech, wstyd mi ;) Szukałem w menu Window ;) PS. Przy okazji znalazłem pełną oficjalną listę skrótów na stronach Apple (może się przyda): http://support.apple.com/kb/ht1343 (po angielsku) |
|