Forum

Komenda “Hide” aktywnej aplikacji

DG {427} 25 Lip 2010 19:32

Pytanie z kategorii „dla żółtodziobów”: do czego właściwie służy komenda „Hide” z menu podręcznego aktywnej aplikacji? Domyślam się, że do jej ukrycia, czym zatem różni się to od zwykłego zamknięcia okna (kliknięciem w czerwone kółeczko)?

DG

QDS {439} 26 Lip 2010 20:44

Ukrycie, a zamknięcie okna to całkiem dwie inne sprawy.
Wyobraź sobie, że masz 10 okien Safari - jednym kliknięciem je ukrywasz, po chwili ponownie klikasz w Safari i pojawiają ci się wszystkie okna w takim dokładnie stanie jak przed ukryciem. Zrób to samo teraz klikając we wszystkich oknach czerwoną kropeczkę, szybko przywrócisz za chwilę okna z zawartością? Chyba nie.

Pomijam niektóre aplikacje jak iPhoto gdzie klikając czerwoną kropeczkę zamykasz cały program. Ponowne odpalenie trwa o wiele dłużej niż pojawienie się po “odkryciu”.

Często komendę “Ukryj pozostałe” z menu Finder, wykorzystuję pracując na kilku oknach Findera - znikają mi z oczu wszelkie inne programy otwarte, co ułatwia mi kopiowanie/przeciąganie między folderami/plikami.

Kątem OK’a

JSG {53} 26 Lip 2010 20:53

Bez tej funkcji to ja sobie nie wyobrażam korzystania z komputera. Jest z nami zdaje się od 6lub 7 systemu, przynajmniej ja ją pamiętam z tych czasów i gdyby jej nie było to czuł bym się jak bez co najmniej jednego palca.
A jej różne warianty jak ukrycie przez prawoklik w doku, lub klik z jabłko+alt to jedne z najczęściej używanych skrótów.
Jak ktoś ma 30” monitor to może tak tego nie potrzebuje, ale na 13-15” monitorze laptopa…

DG {427} 26 Lip 2010 20:55

Dzięki, teraz w pełni rozumiem. Dodam tylko, że są jeszcze komendy “Reopen Last Closed Window” i “Reopen All Windows from Last Session”, którymi można chyba przywrócić zamknięte okna. Zatem efekt, jak po “odkryciu”.

A propos: zastanawia mnie od jakiegoś czasu, dlaczego zamknięcie okna w iPhoto wyłącza cały program? Jest jakieś logiczne tego wytłumaczenie?

DG

JSG {53} 26 Lip 2010 20:59

Nie do końca, bo przeładuje ci na nowo wszystkie okna, zbuforowane filmy trafi szlak, flashe zaczną się ładować od nowa itp…
Jak się ma 6mps to nie ma problemu, na słabszym łączu już jest gorzej.

QDS {439} 26 Lip 2010 21:12
DG napisał(a):

A propos: zastanawia mnie od jakiegoś czasu, dlaczego zamknięcie okna w iPhoto wyłącza cały program? Jest jakieś logiczne tego wytłumaczenie?

No chyba właśnie nie ma logicznego… dodam tylko, że iPhoto to nie rodzynek w tej kwestii - denerwuje mnie to również np. w iMovie.

Kątem OK’a

Roberto {64} 26 Lip 2010 21:44

no sposobów na pozbycie się okna jest parę ;) ukryć, zamknąć, zminimalizować... ;]

co do iPhoto - na pewno jest to jakoś wytłumaczone w HIG (Human Interface Guidelines) od Apple ;)
ogólnie - to raczej aplikacja jednego okna (a nie pracująca z różnymi dokumentami) i raczej nie ma sensu działania w tle (np. jak iTunes)

hm, no w sumie wytłumaczenie w HIG jakie znalazłem jest b. podobne do mojego i praktycznie równie długie ;)

In most cases, applications that are not document-based should quit when the main window is closed. For Example, System Preferences quits if the user closes the window. If an application continues to perform some function when the main window is closed, however, it may be appropriate to leave it running when the main window is closed. For example, iTunes continues to play when the user closes the main window.

czyli - aplikacje ‘document based’ (nie wiem jak to sensownie nazwać po polsku żeby sen zachować... ‘obsługujące dokumenty’?) powinny pozostać otwarte, nawet jak nie ma otwartego żadnego okna. jest to jak najbardziej logiczne - w końcu zaraz możemy chcieć otworzyć nowy dokument - np. nową stronę w Safari, nowy plik tekstowy w TextEdit, etc. etc. Normalnym jest w takich aplikacjach, że pozwalają na to, że jednocześnie jest otwartych wiele dokumentów.
Aplikacje będące jakby ‘jednowątkowe’ - mające jedno główne okno - po jego zamknięciu powinny się wyłączyć (chyba, że jest sens jej działania w tle). To już trochę zależy od wyczucia programisty IMO ;]
Większość programów z utilities na przykład to takie właśnie ‘jednookienkówki’, chociaż oczywiście nie wszystkie. Zastanawia mnie bardziej dlaczego System Profiler się nie wyłącza wraz ze swoim oknem.

iMovie nie jest document based - nie pozwala na jednoczesne pracowanie nad kilkoma projektami z tego co widzę (chociaż ‘ma’ swoje dokumenty). Za to wyraźnie ma swoje jedno główne okno.

są to trochę płynne granice, ale jak się człowiek zacznie orientować co i jak to stają się logiczne ;)

DG {427} 27 Lip 2010 15:47

Czy do komendy “Hide” jest jakiś skrót klawiaturowy? Bo nigdzie nie mogę się doszukać.

DG

QDS {439} 27 Lip 2010 16:00

Nie wyświetlają ci się skróty w liście?
hide.jpg

Do tego dochodzi jeszcze skrót w docku o którym wspomniał JSG w tym watku.

@Roberto - u mnie iMovie często chodzi w tle, bo jak koooooduje to nic innego robić się nie da w nim, nawet zminimalizować :-)

Kątem OK’a

DG {427} 27 Lip 2010 16:06

Ech, wstyd mi ;) Szukałem w menu Window ;)
Dzięki :)

PS. Przy okazji znalazłem pełną oficjalną listę skrótów na stronach Apple (może się przyda):

http://support.apple.com/kb/ht1343 (po angielsku)
http://support.apple.com/kb/HT1343?viewlocale=pl_PL&locale=pl_PL (po polsku)

DG