Forum

iTunes - jak słuchacie muzyczki?

QDS {439} 27 Lip 2010 13:06

Witam serdecznie,
od bodaj wersji drugiej lub trzeciej iTunes ma możliwość oceny (gwiazdek) utworu, od chyba początku jest funkcja zliczania ilości odtworzeń.

Jestem ciekaw jakie macie największe liczby? Jak słuchacie muzyki?
Ja zobaczyłem przy okazji, że nie mam jakiejś czołówki kilku, kilkunastu utworów odstających od reszty w popularności - to świadczy, że słucham bardziej albumami lub gatunkami..

Fajne jest to, że praktycznie biblioteka domowa zlicza wszystkie nasze odtworzenia - synchronizując ipada, iphone, czy wreszcie ipody, mamy zliczane wszystkie cyferki.

Co mnie zastanowiło - przy ilości ok. 5 tyś utworów, mam prawie 900 bez żadnego przesłuchu - czyli musiałem klikać dalej nie kończąc piosenki.

Kątem OK’a

resetpl {28} 28 Lip 2010 23:11

Szczerze mowiac ja w ogole nie korzystam z gwiazdek, a na ilosc przesluchanych utworow w ogole nie patrze. Obecnie korzystam albo z widoku albumow albo z genius mikses. To drugie z bardzo duzym zadowoleniem kiedy nie wiem czego sluchac :). Tak, zeby cale plyty rozbijac na gatunki czy sluchac jednego dnia tylko jednego wykonawcy to jakos zadko przychodzi mi do glowy. Raczej albo staram sie zmieniac wykonawcow co plyte, albo robic tak jak robia miksy genius czyli zmieniac wykonawcow z danego gatunku muzycznego co utwor.

Co do sluchania albumow z muzyka to jednak staram sie przemeczyc do konca nawet jak mi sie cos nie podoba. Potem z czystym sumieniem moge wywalic plyte do kosza (zazwyczaj jak mi sie cos nie podoba to kasuje w calosci).

Jedna z fajniejszych rzeczy w iTunes to oczywiscie podkasty i radio. Przyznam szczerze, ze buszujac po amerykanskim iTunes Store pare fajnych podkastow udalo mi sie znalezc, a i od czasu do czasu dla urozmaicenia przelatuje przez nieznane mi stacje radiowe zeby zobaczyc czy jest w nich cos co moze sobie u mnie pobrzeczec :).

Tak wiec musze przyznac, ze bez iTunesa bylo by ciezko i nie znalazlem nigdzie lepszej biblioteki muzyki.

Robzone {2} 15 Sie 2010 23:25

Szczerze mówiąc to nie korzystam z funkcji iTunes w jakiś wyjątkowy sposób. Mam swoich ulubionych wykonawców u których pewne utwory uwielbiam a inne akceptuję. Z tego powodu mam utworzone inteligentne listy utworów i w zależności jaki mam nastrój słucham konkretnej listy utworów co daje mi największy FUN lub słucham wszystkiego co mam z funkcją “losowe odtwarzanie”. Czasem ale rzadko słucham konkretnych “płyt” w całości lub konkretnego wykonawcy.