Forum

Linkowanie obrazków

DG {427} 29 Lip 2010 13:57

Czasem trzeba szybko wkleić do postu jakiś obrazek lub grafikę, nie bawiąc się w ich obróbkę. Czy znacie jakieś sensowne serwisy pozwalające na wgrywanie dowolnych obrazów i ich hotlinkowanie? W wykazie wtyczek do nowego Safari widzę coś takiego jak Imgur. Czy ktoś tego używa? Co polecacie?

DG

Roberto {64} 29 Lip 2010 16:05

wkleić rozumiem z dysku, w celu pokazania go komuś? b. wygodną sprawą jest CloudApp
http://www.getcloudapp.com/
praktycznie kopiuj-wklej, tyle że na serwer :)
można nawet ustawić automatyczne wgrywanie tworzonych screenshotów, etc.

resetpl {28} 29 Lip 2010 16:49

To ja jestem za dropboxem, uploadujesz zdjecie do Internetu kopiujac obrazek do katalogu na dysku (on sie sam przenosi do “chmury”) po czym ze strony dropboxa mozesz poprosic o linka do tego obrazka. Kasujesz kiedy chcesz i co najfajniesze w bezplatnej wersji taki obrazek moze zajmowac do 2GB miejsca ;).

JSG {53} 29 Lip 2010 16:56

ja od kilku lat używam skitch.com Fajne narzędzie desktopowe, serwis działa sprawnie, można skopiować link do wstawienia od razu z kodami php i html… ogólnie jest przyjazny.

grzegor {7} 29 Lip 2010 16:57

o czym ze strony dropboxa mozesz poprosic o linka do tego obrazka

Prowoklik na pliku wystarczy (o ile plik jest w Public)

i co najfajniesze w bezplatnej wersji taki obrazek moze zajmowac do 2GB miejsca

A nawet do 10 GB -> https://www.dropbox.com/help/54

resetpl {28} 29 Lip 2010 17:00

@grzegor ano zgadza sie, ale mowie tu o tych 2GB jak by komus (jak np. mi) nie chcialo sie prosic znajomych zeby rejestrowali sie z mojego linku referencyjnego

DG {427} 30 Lip 2010 14:37

Dziękuję za sugestie. Coraz więcej zalet przemawia na korzyść Dropboxa.

DG

Roberto {64} 30 Lip 2010 15:29

IMO nie wygoda ;)
Cloud App działa praktycznie jak DropBox tylko jest bardziej nastawiony na dzielenie się plikami przez internet niż ‘backup’ plików.
też ma web-interface oczywiście, ale nie ma jakby ‘lokalnego’ folderu na komputerze do synchronizacji
wgranie pliku do Cloud i podanie komuś linka to w sumie 3 kroki:
1. zaznaczamy plik
2. skrót klawiaturowy (ja mam shift+cmd+c, czyli ‘upgrade’ kopiuj ;])
3. cmd+v -> w schowku mamy gotowy link

nie wiem jednak jaki jest limit miejsca (na plik jest chyba aktualnie 50MB)

no ale to zależy kto czego potrzebuje ;)
ja czasem szybko potrzebuję wkleić gdzieś jakiegoś screenshot’a, etc. i do czegoś takiego cloud jest super ;)
bo na swojego ftp’a tego wgrywać nie będę...