Forum

Pingowanie rzeczywistości

DG
2 Wrz 2010 10:20

Jak się Wam podoba idea Pingu (a propos, jak to będziemy odmieniać)? Czy nie jest to przypadkiem próba przeniesienia Facebooka na grunt muzyczny? Sam pomysł wydaje mi się jak najbardziej zrozumiały, naturalny, kolejny etap rozwoju firmy, która zawładnęła rynkiem dystrybucji muzyki.

Przy okazji: jak się podobają nowe iPody? Czyżby przyszłość należała niepodzielnie do MultiTouch?

DG

microust
2 Wrz 2010 14:04

Ping dla mnie to raczej uderzenie w Last.Fm niż FB. Pomysł nie jest zły, choć nie nam chyba jego doświadczać.

Co do iPodów cieszy mnie powrót tradycyjnej Szufelki - jak widać „kółeczko” ma się dobrze. Co do nowego Nano - poczekam z opiniami do testów organoleptycznych. ;) O dziwo ATV zaczyna wyglądać sensownie, jeśli na stanie jest telewizor i brak PS3.
Nowe iTunes nadal 32 bitowe, do ikony się przyzwyczajam, bezelki w pionie i suwak są takie sobie, szczególnie suwa głośności. Pozostałe zmiany całkiem miłe wizualnie - szarość. ;)

Ka.
2 Wrz 2010 14:27

Bardzo ceniłem sobie firmę Apple za pozostawienie decyzji o “uspołecznianiu się” użytkownikowi. Chciałem się rejestrować, wchodziłem na jakąś stronę i już. Niby dalej to jest po stronie użytkownika, ale jakoś tak czuję, że Apple zaczyna podsuwać mi to pod nos. Na początku miałem “łał”, teraz odczuwam coś w rodzaju ambiwalencji.

Ka.

Ka.
3 Wrz 2010 12:43

I jak, Koledzy? Zarejestrowaliście się w Pingu?

Ka.

Ka.
3 Wrz 2010 15:37
microust napisał(a):

O dziwo ATV zaczyna wyglądać sensownie, jeśli na stanie jest telewizor i brak PS3.

Dopiero teraz się wczytałem, to z opóźnieniem polemizuję: MSZ nie wygląda sensownie. Po pierwsze: niby możesz “streamować” film. Ale najpierw musisz go wrzucić do iTunes ( czyli skonwertować), po drugie iT nie obsługuje napisów. A te od czasu do czasu się przydają. A na rynku mnóstwo konkurencyjnych urządzeń, które pokażą nam różne rzeczy na ekranie TV bez żadnych hocków-klocków i pośredników.
Po drugie: opłata 1$ za odcinek wcale nie jawi mi się jako atrakcyjna. 5 odcinków - O.K. 25 odcinków? Jeszcze też. 100 odcinków to mamy kolejne Apple TV. Jeśli to ma być przeznaczone na rynek US, to tam jest Hulu.com. Odcinki oferują za darmo.
Przyjrzyjmy się, co z tym Apple TV zrobią hackerzy, być może opracują jakieś coś, że obejrzymy sobie na ekranie TV filmy bez pośrednictwa iTunes. No i polska cena: 1000 PLN. Buehehehe.

Ka.

microust
4 Wrz 2010 10:25
Ka. napisał(a):

No i polska cena: 1000 PLN. Buehehehe.

A tego nie widziałem. Strzał w stopę przez kolano - brak sklepu i zaporowa cena. Rotfl.

resetpl
4 Wrz 2010 12:53

Ja sie juz przekonalem do nowego UI w iTunes i nie odczuwam zadnego dyskomfortu, boli mnie jednak brak Pinga, bo nie lubie Last.fm. Mam nadzieje, ze jednak i my wejdziemy do strefy iTunes Store i bedzie mozna sie cieszyc z wszystkich funkcji odtwarzacza Apple.

Co do iPodow nie mam zdania, mam szufle 2G i nowa wersja jest najbardziej ok, na Nano nie bede psioczyl wlasnie rowniez z tego wzgledu. Boli mnie troche rozdzielczosc zdjec wykonywanych przez aparat w iPodzie Touchu, bo jak bym mial bymieniac swojego 3G to wlasnie do tego celu, a jednak chyba na razie sie nie skusze.

Z Apple TV przyznam szczerze ze chcial bym korzystac, ale w PL jednak za malo ono oferuje. Brak dostepu do sklepu z ktorego mogl bym streamowac filmy, ograniczone mozliwosci iTunes w tym zakresie, no troche to mi sie nie podoba, wiec i w typ przypadku sie wstrzymam z jaka kolwiek decyzja. A i o cenie nawet nie wspominam, bo to oczywiste ze przy 1000zl nie kupil bym tego urzadzenia w PL.

Ka.
4 Wrz 2010 13:51

Wczoraj bloggerzy pokazywali zrzutkę ekranu ze strony internetowej iSpota. Nowy Apple TV - 1000 PLN. Dziś ta pozycja zniknęła ze stron naszej ulubionej (:D) firmy. Jest więc nadzieja, że albo ktoś miał kretyński problem na reklamę albo odpór społeczny uzmysłowił zdziercom, że kolejnego przegięcia rynek nie łyknie.

Ka.

DG
14 Wrz 2010 8:59

Nie widziałem osobiście, ale z tego, co piszesz, podejrzewam, że mogło to być kontrolowane sondowanie rynku.

DG

QDS
15 Wrz 2010 20:53
Ka. napisał(a):

I jak, Koledzy? Zarejestrowaliście się w Pingu?

Dzis zainstalowalem iT10 i odpalilem tego Pinga. Nie ogarniam tego za bardzo, jesli jest ktos chetny do testow prosze bardzo w wyszukiwarce wpisac QDS

Kątem OK’a

QDS
22 Wrz 2010 16:57

Ogarniacie tego Pinga?
Bo ja oprócz kliknięcia na znajomym Follow nie umiem nic :-)

Czy dobrze rozumiem, że nie można napisać cokolwiek na temat piosenki jeśli nie jest kupiony w iTS?

Jakiś poradnik wideo trafiliście w sieci z podstawowymi funkcjami Ping? Co bym się naumiał z tego korzystać?

Kątem OK’a

Roberto
22 Wrz 2010 18:00

Szkoda, że to tylko dla określonych krajów. Nie za bardzo rozumiem dlaczego i po co.
Znaczy rozumiem, że do treści iTunes Store i tak nie byłoby dostępu, ale…

Ka.
22 Wrz 2010 19:17
QDS napisał(a):

Czy dobrze rozumiem, że nie można napisać cokolwiek na temat piosenki jeśli nie jest kupiony w iTS?

Mhm. Racja. Czyni to dla mnie tę usługę bezużyteczną - w iTS zakupiłem raptem kilka płyt, dziesiątki ich za to nabyłem np. w Emusic - alternatywnym sklepie, który oferuje muzykę bez drm, a ta sama płyta potrafi kosztować 1/3 ceny iTS. Zostałem teraz za skąpstwo ukarany - Stefan nie daje mi poużywać Pinga. Bardzo cierpię.

Ka.

QDS
27 Wrz 2010 14:57

Dla mnie, dla Ka. jak i dla większości innych maniaków z dużą biblioteką muzyczną malutkie uaktualnienie iTunes do wersji 10.0.1 wniosło wiele radości.

Można już pingować utwory które znajdują się na naszym dysku, jeśli tylko są one dostępne w iTunes Store.
Kiedy jakiś utwór odtwarzamy pojawia się ikonka Ping
1t.jpg

Po prawej stronie na górze głównego okna (jeśłi tylko mamy włączony panel ping po prawej) pojawia się informacja czy dany utwór znajduje się w iTS.
2t.jpg

Można dzięki temu rozszerzeniu funkcjonalności w jakiś sensowny sposób korzystać z nowego pomysłu Apple.

Inne ciekawe rzeczy dot. iTunes 10 opublikowałem jako wpis na blogu

Kątem OK’a