|
|
Trafiłem na bardzo ciekawy artykuł na temat słuchania muzyki.
http://fiftyfootshadows.net/2011/07/12/the-art-of-listening/
Fajny artykuł, z całego serducha polecam.
Przyznam się szczerze, że dobrych kilka lat nie usiadłem i skupiłem się tylko i wyłącznie na muzyce.
Od dawna muzyka mi towarzyszy jako dodatek, nie jako główne źródło relaksu.
Jak wy słuchacie muzyki?
Poświęcacie czas na zanurzenie się w jakimś albumie?
Nowe, czy może sprawdzone od lat ulubione płyty?
|
|
|
|
|
|
|
U mnie w życiu muzyka służy jako:
- Tło - Słucham muzyki podczas pracy. Często izoluję się w ten sposób od otoczenia.
- Katalizator - Tutaj muzyka jest na pierwszym planie. Jeżeli chcę się wyciszyć, zrelaksować to zamykam oczy słuchając spokojnej muzyki. Analogicznie jest jeżeli chcę wykrzesać z siebie trochę energii i zmotywować się do pracy. Wtedy słucham utworów, które działają na mnie energetyzująco.
|
|
|
|
|
|
|
Jakub napisał(a): U mnie w życiu muzyka służy jako:
- Tło - Słucham muzyki podczas pracy. Często izoluję się w ten sposób od otoczenia.
- Katalizator - Tutaj muzyka jest na pierwszym planie. Jeżeli chcę się wyciszyć, zrelaksować to zamykam oczy słuchając spokojnej muzyki. Analogicznie jest jeżeli chcę wykrzesać z siebie trochę energii i zmotywować się do pracy. Wtedy słucham utworów, które działają na mnie energetyzująco.
U mnie bardzo podobnie. Muzyka jako tło to jednak przede wszystkim samochód - izoluje mnie od szaleństw piratów drogowych ;)
Podczas pracy (umysłowej) potrzebuję niemal absolutnej ciszy - muszę słyszeć własne myśli :)
Natomiast energetyzowanie się muzyką jest niekiedy jak najbardziej wskazane - przychodzą mi wówczas do głowy rozmaite nowe pomysły.
|
|
|
|
|
|
|
A u mnie jeszcze inaczej. Muzyka jako tło w ogóle nie ma racji bytu.
Do pracy umysłowej, tak jak DG, potrzebuję absolutnej ciszy. nie da rady inaczej.
Natomiast słuchanie muzyki, to już temat dla mnie jeden z zasadniczych.
Audiofilstwem zaraził mnie przyjaciel, od kilku lat muszę co jakiś czas (raz, dwa razy w tygodniu) odbyć nasiadówę słuchając dobrej muzyki podanej w odpowiedniej jakości.
Do tego dwa, trzy razy do roku całonocne sesje kilkuosobowego towarzystwa sonicznego.
Można inaczej postrzegać dźwięk po takich sesjach :)
‘osobiście wierzę, że człowiek jest śmiertelny’
|
|
|
|
|
|
|
Ja jestem muzycznie głuchy jak pień, czy to koncert w filharmonii, czy pan grający do kotleta, Szopen będzie taki sam.
Słoń mi na ucho nadepnął, przy okazji wytłukł skład porcelany, dlatego dla mnie muzyka to przede wszystkim kakofonia, muzyka w której jest totalny bałagan sprawia mi jakąś tam frajdę, a słucham non stop prawie, czy to z głośników w samochodzie, czy z komputera, czy po podłączeniu do nagłośnienia- to do którego aktualnie mam dostęp jest podobno takie nawet nieco audiofilskie- dla mnie wszystko równo- prawie, nigdy nie słucham przez słuchawki, sprawiają że czuję się niekomfortowo, taki odcięty.
|
|
|
|
|
|
|
Słuchanie na słuchawkach to faktycznie zupełnie inna bajka.
Potrzebny zupełnie inny sprzęt i zgadzam się, że odcięcie i brak powietrza ograniczają wrażenia.
|
|
|
|
|
|
|
emil_wroc napisał(a): słuchając dobrej muzyki podanej w odpowiedniej jakości.
O tak, odpowiednia jakość dźwięku to podstawa. Warto zainwestować w porządniejszy sprzęt. Ciekaw jestem, jakie marki audiofilskie polecacie obecnie?
|
|
|
|
|
|
|
Hmmm, to jest temat rzeka…
Marka nie ma większego znaczenia, liczy się udany model.
Pytanie podstawowe – jak duże pomieszczenie i jaki budżet.
Od tego zależy, czy wzmacniacz zintegrowany, czy dzielony na preamp i końcówkę (końcówki) mocy.
Do tego CD (ja póki co nie uznaję na razie przetworników cyfrowych pompujących do pieca sygnał bezpośrednio z pliku, choć podobno obecnie są już urządzenia, które dają takie same lub lepsze efekty niż CD). A jeśli CD to pytanie czy konstrukcji zintegrowanej czy dzielonej.
No pytań jest mnóstwo, zależy od tego co chce się osiągnąć i jakiej muzyki się słucha.
Ja obecnie mam kolumny QUAD 21L2, wzmacniacz klasy budżetowej Kenwood KA-80 (32 lata na karku) i świetny budżetowy CD Marantz CD-52. Tani i niezwykle udany.
Ale rzecz jasna docelowy zestaw marzeń jest zupełnie inny.
Generalna zasada dla mnie obecnie – nie kupuję sprzętu nowego. Klamoty wiekowe, ale z najwyższej półki obecnie są dostępne w rozsądnych pieniądzach. Jedyny szkopuł – trzeba mieć znajomego dobrego elektronika :)
Może faktycznie w wolnej chwili wrzucę jakiś felietonik dotyczący docelowego systemu marzeń, może komuś się przyda.
|
|
|
|
|
|
|
Z resztą, żeby wyjść poza sformułowania abstrakcyjne.
Dlaczego sprzęt wieloletni?
Za wyżej wymieniony zestaw dałem niespełna 3 tysiące (przy czym kolumny kupiłem niestety nowe, ale w atrakcyjnej cenie). Gdyby chcieć uzyskać zbliżone wartości i wrażenia soniczne kupując sprzęt nowy – trzeba wydać jakieś 8-10 tysięcy.
Jeśli ktoś chciałby więcej szczegółów – piszcie.
|
|
|
|
|
|
|
Moj sprzęt się psuje, z chęcią zobaczę na blogu artykuł dot. Sprzętu audio :-)
Oczywiście taki art dla laików.
|
|
|
|
|
|
|
Byłem na spacerze wczoraj, w komisie/antykwariacie wygrzebalem z 5 polskich zotych Simon & Garfunkel, Bridge Over Troubled Water. Wyglądała dobrze, wsadziłem to to na gramofon i urzekł mnie trzask płyty… genialna sprawa, większość płyt które ma moja druga połówka jest w wyśmienitym stanie i nie trzeszczy, a ta ma niepowtarzalny klimat :d
Przypomniało mi się jak lata temu znajomy puszczał mi muzykę z francuskiego filmu “trzej muszkieterowie” z roku zdaje sie 1918 na leciwym patefonie.
Można słuchać i mieć frajdę bez wydawania kupy kasy, wystarczy nie mieć słuchu i cieszyć się z dupereli :D
|
|
|
|
|
|
|
@JSG zdaje sie, ze spotkalem tego samego zwierza. Muzyka wazne, zeby grala… a glosniki nie rzezily. Czy to bedzie sprzet za 5k czy 50 pln co za roznica???? jesli dziala to „szafa gra”.
...uzytkownik (podobno) nie istnieje .
|
|
|
|
|
|
|
Oczywista sprawa, zależy od tego, co kto chce i jaki ma być efekt docelowy.
Jasne, LP mają swój urok, niepowtarzalne w nich z punktu widzenia jakości dźwięku jest dynamika, której nie uzyska się z żadnego zapisu cyfrowego.
Mnie interesuje przyjemność z dobrze zrobionej i nagranej muzyki, odsłuchanej na sprzęcie, który nie przeszkadza.
Faktycznie niepotrzebnie może rozpisuję się nie w temacie.
Wrzucę osobny obiecany wątek dotyczący systemu, który mnie ciekawi, może ktoś się zaciekawi.
Rzecz jasna dla laików, bo sam jestem w tym temacie laikiem. Przynajmniej w porównaniu z wariatami, z którymi regularnie robimy odsłuchy.
|
|
|
|
|
|
|
Ja mam też takie podejście jak niektórzy wcześniejsi osobnicy. Dla mnie muzyka może lecieć nawet z pozytywki, grunt żeby grało. Co prawda kiedyś chodziłem do szkoły muzycznej i słyszę różnicę pomiędzy dobrym brzmieniem a brzęczeniem głośnika za 50zł, ale nie jest to dla mnie żaden problem. Jestem więc w tej komfortowej grupie “tanich w utrzymaniu” :)
|
|
|
|
|
|
|
Tutaj nie byłbym sobą, gdybym nie spróbował :)
Warto w wolnej chwili wybrać się na odsłuch dobrze dobranego zestawu.
Ja do dziś pamiętam swój pierwszy kontakt z podaniem muzyki w odpowiedni sposób. Wrażenie zostaje na lata.
I ważna sprawa – różnica jakości dźwięku między średniej klasy sprzętem hi-fi z marketu a dobrze zestawionymi klockami nawet z półki budżetowej, ale hi-end (jak zwał tak zwał, chodzi o produkty przeznaczone typowo do audio) jest przepastna. I nie tylko dla tych, którzy czytając setki recenzji i siedząc na forach “nauczyli” się słyszeć niesłyszalnego. Ta różnica jest fizyczna, prawdziwa i słyszalna DLA KAŻDEGO.
Dlatego zachęcam do spróbowania. Salony audio mają sale odsłuchowe i bez problemu można słuchać ile się chce zestawów, które mają do dyspozycji.
Najlepiej jednak mieć kogoś, kto umiejętnie to dobierze, bo sprzedawcy nie zawsze potrafią.
|
|
|
|
|
|
|
@ Emil, czekam na dalsze informacje. Jestem na etapie dobierania sprzętu do pracowni.
Bez muzyki nie oddycham. Tak mogę najkrócej opisać moje potrzeby - czy to w pracy czy w domu. Głośniki lub słuchawki. Bez znaczenia. Czasem po prostu słucham i odpływam (niezwykle rzadko), najczęściej muzyka towarzyszy mi w każdej chwili jako tło bądź izolator. Lubię pracować słuchając muzyki. Zdarza się jednak - jak w tej chwili - być otoczonym ciszą. Chociaż ta nie istnieje…
|
|
|