Forum

iPad dla niepełnosprawnego. Kaprys czy realna pomoc?

QDS
18 Wrz 2011 12:51

Musisz podłączyć iPada do komputera i podpiąć go do deweloperskiego konta w Xcode.
Uaktywnia się ta opcja i zostaje na zawsze ( kolejne update systemu nie psują tego)

Przepis jest np. Na blogu makoweabc
http://www.makoweabc.pl/2011/03/wlaczenie-dodatkowych-gestow-w-ios-4-3-gm/
Gdybyś chciał spróbować i miał jakieś wątpliwośc,i pytania to służę pomocą.

Kątem OK’a

Ka.
18 Wrz 2011 19:00

Dzięki. Przebywam obecnie w szpitalu więc podpięcie iPada do komputera i uruchomienie Xcode nie wchodzi w grę. Ponieważ jednak mam zrobiony jailbreak wszedłem w Cydię, wpisałem w wyszukiwarkę multitasking gestures i znalazłem stosowne rozwiązanie. Co więcej- moje ręce radzą sobie z obsługą dodatkowych gestów. Tego mi było trzeba, dzięki QDS!!!

Ka.

QDS
18 Wrz 2011 21:24

Mi to bardzo ulatwia zycie, ciesze sie, ze tobie tez to pasuje :-)

Kątem OK’a

Ka.
18 Wrz 2011 22:21

Ja mam iPad’a numer 1 więc ilość jednoczesnie pracujących aplikacji jest bardzo umowna ale i tak multitasking przestał być tak koszmarnie upierdliwy. Teraz praca na iPadzie przypomina pracę na komputerze. Zwłaszcza z iCab Mobile w roli głównej przeglądarki :-)

Ka.

QDS
28 Paź 2011 16:52

Kurcze, po uaktualnieniu do iOS 5 iPad gen 1 został pozbawiony gestów :-(
Apple dał tą możliwość tylko dla iPad gen 2!

Dlaczego znowu zagrywki marketingowe wygrały ze zdrowym rozsądkiem?
Gesty działały prawie rok u mnie bezbłędnie, a teraz JB będę musiał zrobić :-(

Kątem OK’a

Ka.
28 Paź 2011 17:38

Nie musisz robić jb. Przynajmniej nie do końca:

http://lifehacker.com/5851823/how-to-enable-multitasking-gestures-and-display-mirroring-on-the-ipad-1-without-jailbreaking

Zrobiłem to 5 minut po uaktualnieniu i działa bezbłędnie.

Ka.

QDS
28 Paź 2011 21:51

Przyznam się, że wyguglałem prędzej ten sposób, ale wahałem się czy to zrobić. Nie chciałem mieć JB. Dzięki Twojemu zapewnieniu postanowiłem spróbować.
Faktycznie moje kochane gesty powróciły! Dzięki

Kątem OK’a

Ka.
29 Paź 2011 0:45

Mimo wszystko nie jest to JB w pełnym znaczeniu. Nie ma tu Cydii i możliwości instalacji tych wszystkich zabawek, które w większości destabilizują system.

Ka.

QDS
1 Lis 2011 1:17

Przy okazji zobaczyłem, że oprócz gestów aktywował się lustrzany ekran na telewizorze. Genialne.

Kątem OK’a

Ka.
1 Lis 2011 1:26

Jaki magiczny kabelek do tego kupić? :-)

Ka.

QDS
1 Lis 2011 10:04

Taki standardowy 30pin -> VGA, który był dostępny za czasów premiery iPada. Teraz są też takie nowsze z HDMI ale tych nie testowałem.

Kątem OK’a

DG
3 Lis 2011 12:58
j.kabacinski napisał(a):

Kurcze, po uaktualnieniu do iOS 5 iPad gen 1 został pozbawiony gestów :-(
Apple dał tą możliwość tylko dla iPad gen 2!

Dlaczego znowu zagrywki marketingowe wygrały ze zdrowym rozsądkiem?
Gesty działały prawie rok u mnie bezbłędnie, a teraz JB będę musiał zrobić :-(

W przygotowywanej poprawce iOS 5.0.1 pojawią się gesty dla pierwszej generacji iPada. To chyba czysty pragmatyzm ze strony Apple. I bardzo dobrze.

DG