Dziękuję Wam!:) I również witajcie!
MacBOFH, tak, mam w moim macu kartę AirPort.
Mam zatem do Was kolejne pytania, uprzejmie proszę o porady:
Wiem już bowiem, że mam dwie opcje do wyboru:
- pozostać przy kablówce w Aster jak dotyczczas (nie miałam nigdy problemów z łączem)
- lub kupić Time Capsule gdybym chciała tworzyć sieć bezprzewodową (nie brać z Aster modemu wifi).
Moje pytania są takie:
1. Jeśli zostanę przy kablu, to rozumiem, że mój dotychczasowy modem Terayon TA-202 będzie połączony kablem z TC, a TC będzie mogła być połączona bezprzewodowo z kompem, czy dobrze myślę? To przecież nie będzie to już połączenie “kablowe” czyli bezpośrednie z kompem. Czy ja tą zmianę rodzaju połączenia w jakiś sposób na komputerze odczuję (typu powolniejsze łączenie itp.)?
ponadto, czy to znaczy, że druga opcja: połączenia kablem TC zarówno z modemem jak i kompem też istnieje? Czyli nie mam wtedy “bezprzewodowo”, a TC jest jedynie dodatkowym podłączonym urządzeniem, tyle że archiwizującym dane?
2. Mówi się, że połączenie kablowe jest najbezpieczniejsze. Czy wprowadzenie TC ze skonfigurowaniem domowej sieci wifi, w jakiś sposób nie obniżyło by mi dotychczasowego parametru bezpieczeństwa? Pytam, bo dokonuję płatności przez konto internetowe.
3. Internet kablowy w Aster działa mi bardzo dobrze. Czy przez kupno TC nie sprawię sobie niepotrzebnych problemów (wyżej wymienione zagadnienia)?
Chodzi mi bowiem tylko tworzenie kopii zapasowych, o współdziałanie dysku z Time Machine. Nie zamierzam rozbudowywać bezprzewodowej sieci domowej (mam jednego Maca Pro i do pracy mi on wystarczy).
Czy nie powinnam lepiej kupić “zwykłego” dysku zewnętrznego (czyli bez funkcji stacji bazowej Wi-Fi), współpracującego z Time Machine, tańszego zatem niż Time Capsule?
Czy też może funkcje TC są nie do pobicia (np. ten automatyczny transfer i łączność bez kabla USB) , że mimo wszystko warto zainwestować w TC?
Czytam teraz np. o modelu dysku twardego LACIE D2 USB 3.0. Jest tańczy niż TC przy parametrze 1 TB ale czy jest tak funkcjonalny w praktyce jak TC ? Czy też TC jest może bezkonkurencyjna jeśli chodzi o bezawaryjność, szybkość zapisu, hałas, zabezpieczenia danych itp.
4. Czy gdybym zdecydowała się przejść na stworzenie sieci bezprzewodowej w domu, ja , jako laik w tej sprawie, będę umiała sama dokonać konfiguracji z instrukcji obsługi? Czy potrzebny będzie fachman? (Wiem, że na Aster nie mam co liczyć, pojęcia o tym nie mają).
Proszę Was o porady. Będę Wam bardzo wdzięczna!