Forum

Kabel czy Wi-Fi dla Maca Pro w Aster? Która opcja wyboru lepsza?

ariel
5 Wrz 2011 15:52

Witam,

Uprzejmie proszę o poradę.

1. Mam Maca Pro (OS X 10.6.8) i połączenie z Internetem w Aster poprzez kabel.

Teraz skończył mi się abonament, proponują mi w Aster przejście na Wi-Fi.
Czy warto?
Bardzo atrakcyjne jest dla mnie to, że nie będzie plątał mi się kabel w mieszkaniu. Tylko czy jeśli zdecyduję się na Wi-Fi, nie będą czekały mnie jakieś nieprzyjemne niespodzianki? Muszę mieć szybki i bezproblemowy internet (jak dotychczas przez kabel), bo jestem grafikiem, także webowym.

2. Planuję też zakup Time Capsule. Jak kapsuła będzie się miała do sieci Wi-Fi Aster?

Uprzejmie proszę o porady.

Pozdrawiam,
Anna

MacBOFH
5 Wrz 2011 16:03

Masz w Mac Pro kartę Airport? Nie jest montowana standardowo, tylko jako opcja, to po pierwsze.
Po drugie jak znam modemy wifi dostarczane przez ISP to dają najgorszy szmelc, niestety. Jeżeli planujesz zakup TC, to zostałbym przy modemie kablowym, po zakupie TC podłączył za modemem w miejsce komputera, skonfigurował sobie sieć wifi z TC i po sprawie. Do TC Maca Pro podepniesz po kablu lub wifi, wedle upodobania.

 Bastard Operator from Hell

DG
5 Wrz 2011 20:23

Witaj na forum, ariel. Bardzo mile brzmiący nick :)

Co się tyczy wifi: MacBofh słusznie zauważył, że modemy dostarczane przez operatorów sieci zazwyczaj nie są najwyższej jakości. Czasem zdarza się też, jak u mojej znajomej (mało zorientowanej w kwestiach technicznych), że panowie po ustawieniu parametrów zakładają na router swoje hasło i klient nie ma żadnej kontroli nad konfiguracją sieci.

Dlatego najlepiej zaopatrzyć się we własny router wifi, na przykład, jak piszesz, TimeCapsule. Będziesz mogła bezproblemowo skonfigurować i zabezpieczyć swoją sieć domową (przez AirPort Utility).

DG

ariel
5 Wrz 2011 23:00

Dziękuję Wam!:) I również witajcie!

MacBOFH, tak, mam w moim macu kartę AirPort.

Mam zatem do Was kolejne pytania, uprzejmie proszę o porady:

Wiem już bowiem, że mam dwie opcje do wyboru:
- pozostać przy kablówce w Aster jak dotyczczas (nie miałam nigdy problemów z łączem)
- lub kupić Time Capsule gdybym chciała tworzyć sieć bezprzewodową (nie brać z Aster modemu wifi).

Moje pytania są takie:

1. Jeśli zostanę przy kablu, to rozumiem, że mój dotychczasowy modem Terayon TA-202 będzie połączony kablem z TC, a TC będzie mogła być połączona bezprzewodowo z kompem, czy dobrze myślę? To przecież nie będzie to już połączenie “kablowe” czyli bezpośrednie z kompem. Czy ja tą zmianę rodzaju połączenia w jakiś sposób na komputerze odczuję (typu powolniejsze łączenie itp.)?

ponadto, czy to znaczy, że druga opcja: połączenia kablem TC zarówno z modemem jak i kompem też istnieje? Czyli nie mam wtedy “bezprzewodowo”, a TC jest jedynie dodatkowym podłączonym urządzeniem, tyle że archiwizującym dane? 

2. Mówi się, że połączenie kablowe jest najbezpieczniejsze. Czy wprowadzenie TC ze skonfigurowaniem domowej sieci wifi, w jakiś sposób nie obniżyło by mi dotychczasowego parametru bezpieczeństwa? Pytam, bo dokonuję płatności przez konto internetowe.

3.  Internet kablowy w Aster działa mi bardzo dobrze. Czy przez kupno TC nie sprawię sobie niepotrzebnych problemów (wyżej wymienione zagadnienia)?
Chodzi mi bowiem tylko tworzenie kopii zapasowych, o współdziałanie dysku z Time Machine. Nie zamierzam rozbudowywać bezprzewodowej sieci domowej (mam jednego Maca Pro i do pracy mi on wystarczy).

Czy nie powinnam lepiej kupić “zwykłego” dysku zewnętrznego (czyli bez funkcji stacji bazowej Wi-Fi), współpracującego z Time Machine, tańszego zatem niż Time Capsule?
Czy też może funkcje TC są nie do pobicia (np. ten automatyczny transfer i łączność bez kabla USB) , że mimo wszystko warto zainwestować w TC?

Czytam teraz np. o modelu dysku twardego LACIE D2 USB 3.0. Jest tańczy niż TC przy parametrze 1 TB ale czy jest tak funkcjonalny w praktyce jak TC ? Czy też TC jest może bezkonkurencyjna jeśli chodzi o bezawaryjność, szybkość zapisu, hałas, zabezpieczenia danych itp.

4. Czy gdybym zdecydowała się przejść na stworzenie sieci bezprzewodowej w domu, ja , jako laik w tej sprawie, będę umiała sama dokonać konfiguracji z instrukcji obsługi? Czy potrzebny będzie fachman? (Wiem, że na Aster nie mam co liczyć, pojęcia o tym nie mają).

Proszę Was o porady. Będę Wam bardzo wdzięczna!

lpociask
6 Wrz 2011 10:09

Cześć

U mnie konfiguracja w Aster wygląda tak:

Modem kablowy od Aster Terayon, od niego skrętka do TC.

Z TC mam skrętkę do iMac i dyku sieciowego. Reszta czyli 2 x MacBook , MacMini , 2 x iPhone i 2 x iPad po Wifi.

Wszystko pięknie działa i nie było żadnych problemów przy konfiguracji itp.

Modem wifi od Aster nie polecam bo jak to bywa jest to szmelc jakich mało ;)

http://lpociask.info - o Apple i nie tylko
 MacBook Pro 15”  MacBook Alu 13”  iMac 27”  iMac 20”  MacMini  MacPro Server
 iPhone 4 32GB  iPhone 3GS 32GB  iPhone 3G 16GB iPad 3G 16GB iPad 2 3G 64GB

DG
6 Wrz 2011 10:50
ariel napisał(a):

Wiem już bowiem, że mam dwie opcje do wyboru:
- pozostać przy kablówce w Aster jak dotyczczas (nie miałam nigdy problemów z łączem)
- lub kupić Time Capsule gdybym chciała tworzyć sieć bezprzewodową (nie brać z Aster modemu wifi).

Tak, nie brać z Aster modemu wifi ;)

1. Jeśli zostanę przy kablu, to rozumiem, że mój dotychczasowy modem Terayon TA-202 będzie połączony kablem z TC, a TC będzie mogła być połączona bezprzewodowo z kompem, czy dobrze myślę? To przecież nie będzie to już połączenie “kablowe” czyli bezpośrednie z kompem. Czy ja tą zmianę rodzaju połączenia w jakiś sposób na komputerze odczuję (typu powolniejsze łączenie itp.)?

Dobrze rozumujesz. Modem z Aster zostaje, do niego podłączasz TC kablem (skrętką). TC możesz połączyć z Makiem Pro dwojako: albo kablem, albo bezprzewodowo. Różnicy w transferze żadnej być nie powinno.

2. Mówi się, że połączenie kablowe jest najbezpieczniejsze. Czy wprowadzenie TC ze skonfigurowaniem domowej sieci wifi, w jakiś sposób nie obniżyło by mi dotychczasowego parametru bezpieczeństwa? Pytam, bo dokonuję płatności przez konto internetowe.

Jeśli poprawnie ustawisz parametry sieci wifi, będziesz absolutnie bezpieczna. Kiedy już zdecydujesz, czy wybierzesz TC, pomożemy Ci odpowiednio skonfigurować sieć.

3.  Internet kablowy w Aster działa mi bardzo dobrze. Czy przez kupno TC nie sprawię sobie niepotrzebnych problemów (wyżej wymienione zagadnienia)?
Chodzi mi bowiem tylko tworzenie kopii zapasowych, o współdziałanie dysku z Time Machine. Nie zamierzam rozbudowywać bezprzewodowej sieci domowej (mam jednego Maca Pro i do pracy mi on wystarczy).

To już zależy od Ciebie. Skoro teraz wszystko działa bez zarzutu, po co to w ogóle ruszać (jak mawiał mój znajomy). Jeśli nie potrzebujesz sieci wifi (i nie zamierzasz w przyszłości nabyć dodatkowych urządzeń, np. iPada lub MacBooka), to spokojnie możesz zostać przy połączeniu kablowym, a do archiwizacji użyć dysku przenośnego/zewnętrznego. TC ma tę zaletę (jeśli się nie mylę), że archiwizacja poprzez TimeMachine odbywa się w tle, więc nie musisz sobie zawracać głowy dodatkowym dyskiem zewnętrznym.

4. Czy gdybym zdecydowała się przejść na stworzenie sieci bezprzewodowej w domu, ja , jako laik w tej sprawie, będę umiała sama dokonać konfiguracji z instrukcji obsługi? Czy potrzebny będzie fachman? (Wiem, że na Aster nie mam co liczyć, pojęcia o tym nie mają).

Na pytanie towarzysza Gierka „Pomożecie?” odpowiadamy: „Pomożemy” ;)

DG

ariel
7 Wrz 2011 6:24

Dziękuję Wam Panowie za porady :)

Podjęłam decyzję.
Nie kupuję TC bo sieci wifi w domu zdecydowanie nie będę tworzyła (jeden Mac Pro do pracy oraz do rozrywki zdecydowanie mi wystarcza).

Kablówka w Aster działa bez zarzutu więc lepiej nie szukać guza:) (racja!)

A jeśli chodzi o archiwizację, zdecydowałam się na kupno dysku zewnętrznego WD My Book Essential 3.0 3,5 cala 3TB USB 3.0.
Zasięgałam opinii odnośnie dysków WD, ponoć to bardzo dobre produkty.
Taniej to wyjdzie niż gdybym miała kupować TC, a pojemności będę miała więcej, bo 3TB.

Dobrze DG , trzymam Cię za słowo! W razie czego, gdybym miała jakieś problemy z kompem, będę Cię prosiła o pomoc:) Dziękuję.

DG
7 Wrz 2011 7:58
ariel napisał(a):

Dobrze DG , trzymam Cię za słowo! W razie czego, gdybym miała jakieś problemy z kompem, będę Cię prosiła o pomoc:) Dziękuję.

Nie mnie, tylko forum. Mnóstwo tu osób znających maki i chętnych do udzielania wszelkiej pomocy :)
Powodzenia z nowym sprzętem.

DG

limies
12 Wrz 2011 11:28
ariel napisał(a):

Dziękuję Wam Panowie za porady :)

Podjęłam decyzję.
Nie kupuję TC bo sieci wifi w domu zdecydowanie nie będę tworzyła (jeden Mac Pro do pracy oraz do rozrywki zdecydowanie mi wystarcza).
[...]

A jeśli chodzi o archiwizację, zdecydowałam się na kupno dysku zewnętrznego WD My Book Essential 3.0 3,5 cala 3TB USB 3.0.
Zasięgałam opinii odnośnie dysków WD, ponoć to bardzo dobre produkty.
Taniej to wyjdzie niż gdybym miała kupować TC, a pojemności będę miała więcej, bo 3TB.
[...]

- TC to nie tylko WiFi to router, firewal, gateway,
- WiFi dwupasmowe (dwa razy to co zwykłe),
- to udostepnianie plików na zewnątrz i ich wspołdzielenie równiez w Internecie,
- to mozliwośc rozszerzenia objetosci poprzez dołączenie do TC (usb w TC) nastepnego dysku np tego,
  który kupiłas lub

- możliwośc współdzielenia drukarki podłączonej do TC za pomocą USB i udostepnianej w ten sposób przez WfFi.

Dwupasmowośc zapewnia też wieksze bezpieczeństwo - klient łączy sie z TC na innym pasmie niz jest połączony Twój Mac.
Generalnie pełnia mozliwości TM pojawia sie przy TC
Backup poprzez WiFi jest o wiele wygodniejszy niz przez USB - jeden port USB wiecej do dyspozycji

A jakie to wygodne dla znajomych z notebookami, którzy o Ciebie wpadną:-)