Forum

Wacom Inkling: pierwsze wrażenia, czyli jak fotograf został rysownikiem

MacBOFH
5 Wrz 2011 19:23

Rysownikiem nie jestem i pewnie nie będę. Wśród studentów fotografii znana jest anegdota, że Ci, co nie zdali rysunku na grafikę, bo im talentu rysunkowego zabrakło, idą na fotografię. Jakieś ziarenko prawdy w tym jest.

Rysuję niedużo, a chciałbym więcej i lepiej. Najczęściej są to bardzo wstępne szkice projektu do druku lub scenorys. Powstają na spotkaniach z klientami lub w najmniej oczekiwanym momencie, kiedy pragnę zwizualizować pomysł, żeby mi nie uciekł z pamięci. Noszenie ze sobą tradycyjnego tabletu raczej odpada, chociaż znam takie osoby. Osobiście jestem bardzo przywiązany do papieru, w równym stopniu do mojego notesu, kalendarza, co i książek w tradycyjnej formie. Więc pozostaje mi przerysowywanie lub skanowanie koncepcji z notesu i dalsza praca nad nim w komputerze. Od razu zaznaczam, że tego drugiego prawie nigdy nie robię. Po prostu rysuję od początku w komputerze, wprowadzając zmiany. W moim wydaniu taki rysunek wygląda znacznie lepiej.

Przeczytaj całość →

 Bastard Operator from Hell

QDS
6 Wrz 2011 8:33

Bardzo ciekawe urządzenie. Jakie masz zdanie o samym długopisie? Lekki, ciężki? Czy można mieć wkłady ołówkowe, czy tylko długopis?

Kątem OK’a

MacBOFH
6 Wrz 2011 8:52

Długopis jest lekki, minimalnie cięższy od standardowego piórka Wacoma, ponieważ zawiera akumulator. Przed chwilą porównałem z moim ulubionym piórem, różnicy w wadze brak.
Na tą chwilę tylko długopis. Ołówek ze względów technicznych raczej nie będzie możliwy. Piórko odczytuje 1024 poziomy nacisku, metalowy wkład jest wstanie przenieść informacje o nacisku. Grafit ołówkowy jest za miękki, będzie się kruszył. Precyzyjne przeniesienie nacisku będzie niemożliwe.
Samo piórko jest bardzo wygodne, dobrze wyprofilowane, wygodnie leży w dłoni. Bardzo zbliżone do piórek Wacoma dla tabletów Intuos.

lpociask
6 Wrz 2011 10:12

Kurcze, ja mam Livescribe Echo i chyba się pospieszyłem bo ten produkt wygląda o niebo lepiej.

http://lpociask.info - o Apple i nie tylko
 MacBook Pro 15”  MacBook Alu 13”  iMac 27”  iMac 20”  MacMini  MacPro Server
 iPhone 4 32GB  iPhone 3GS 32GB  iPhone 3G 16GB iPad 3G 16GB iPad 2 3G 64GB

MacBOFH
6 Wrz 2011 10:17

Testowałem też Livescribe Echo. To są dwa różne produkty, skierowane do innych odbiorców. Postaram się o tym napisać w najbliższym czasie.

microust
8 Wrz 2011 10:29

Przyznam że wiadomość o tym produkcie rozpaliła moją wyobraźnię i lekko zaniepokoiła budżet. Wielokrotnie zdarza mi się przenieść drobne rysunki do PS za pomocą… zdjęcia. W tym przypadku czas przeniesienia danych skraca się. Jedyną wątpliwość wzbudza we mnie samo piórko/długopis. Jestem przyzwyczajony do ołówkowania.  Dzięki za test, teraz przyda się dorwać w łapki urządzenie.

MacBOFH
8 Wrz 2011 16:44

Z tym dorwaniem w łapki jest problem. Ja musiałem oddać już :/ Mam dostać jak wróci. Zamówione są, ale nie wiadomo kiedy będą. Liczę, że w poniedziałek. Na razie to ceny dokładnej nie znam :( ma by około 700 zł.