Forum

Jak czytasz człowieku!

microust
8 Mar 2010 15:54

Staram się odkopać w pamięci chwilę, kiedy po raz pierwszy sięgnąłem po RSS. Choć korzystam z nich co dzień, to nie jestem w stanie umiejscowić w czasie. Ba, nawet nie pamiętam pierwszego źródła. RSS stał się dla mnie nieodłączną częścią systemu, nieodłącznym towarzyszem dnia. W chwili uruchomienia komputera, wraz z systemem uruchamiane są Mail i czytnik RSS.

przeczytaj całość →

moksienciuk
8 Mar 2010 17:02

Ciekawy artykuł, ja bym z kolei poprosił o krótki ‘best of’ kanałów RSS z Twojej listy.

microust
8 Mar 2010 17:12

moksienciuk - ciężko będzie. Od jakiegoś czasu staram się ograniczać ilość RSS. W efekcie mam teraz ich tyle ile widać na ilustracjach, czyli raptem „dyszka”. Postaram się wybrać kilka takich które mogę polecić z czystym sumieniem i zamieścić je w ciągu kilku dni.

jar
8 Mar 2010 17:29
moksienciuk napisał(a):

Ciekawy artykuł, ja bym z kolei poprosił o krótki ‘best of’ kanałów RSS z Twojej listy.

- myślę, że powiedzenie czegoś o Twoich oczekiwaniach zakresach zainteresowań, preferencjach pomogłoby zestawić taką listę

Jak zawsze

Jacek A. R.

- im więcej wolno - tym mniej wypada.

QDS
8 Mar 2010 17:45

Pytanko: Czy tylko Gruml i NNWire ma sync z Google Reader?

ps. miło się czytało :-)

Kątem OK’a

QDS
8 Mar 2010 18:11

Od jakiegoś czasu staram się ograniczać ilość RSS. W efekcie mam teraz ich tyle ile widać na ilustracjach, czyli raptem „dyszka”.

No właśnie - na tych ilustracjach mało widać, małe są - tak bardziej sprawdzają się jako ogólny podział okien w programie - zawartości chyba nie za bardzo widać.

Kątem OK’a

microust
8 Mar 2010 18:22
jar napisał(a):

- myślę, że powiedzenie czegoś o Twoich oczekiwaniach zakresach zainteresowań, preferencjach pomogłoby zestawić taką listę.

Niewątpliwie, w starej liście mam podział tematyczny na około 10 teczek i masę rozrzuconych kanałów.

QDS napisał(a):

Pytanko: Czy tylko Gruml i NNWire ma sync z Google Reader?

ps. miło się czytało :-)

Co jakiś czas na forum NewsFire użytkownicy postukują taką potrzebę i zanosi się na ich spełnienie wraz z wersją na iPhone.
Natomiast w Viennie nie dopatrzyłem się żadnych informacji, ale przypomnę że trwają intensywne prace nad wersją 2.5.

Cieszy miły odzew :]

DG
8 Mar 2010 21:59

Dzięki za ciekawy i rzetelny artykuł. Mam 3 pytania:

1. Przez pewien czas używałem NetNewsWire w wersji pełnej, jeszcze bez reklam. Po zmianie Maka jeszcze nie zainstalowałem żadnego czytnika, dlatego postanowiłem tę kwestię porządnie przemyśleć. Stąd pytanie: czy można/warto instalować wersję starszą, bez reklam, zamiast najnowszej, z reklamą?

2. Piszesz, że NewsFire jest najprostsze i najlżejsze. Rozumiem, że dobrze sobie radzi w ramach podstawowej funkcjonalności?

3. I poproszę o wyjaśnienie zalet GoogleReadera, bo tak kwestia jest mi nie dość znana.

DG

moksienciuk
8 Mar 2010 22:26
jar napisał(a):
moksienciuk napisał(a):

- myślę, że powiedzenie czegoś o Twoich oczekiwaniach zakresach zainteresowań, preferencjach pomogłoby zestawić taką listę

Jak zawsze

Jacek A. R.

Zdaję się na subiektywny gust przedmówcy. Co mnie interesuje? Technologia? To zbyt proste. Ja ze swojej strony dodam, że u siebie mam cztery zacne kanały RSS: Archeowieści, The Sartorialist, Apple Blog i Apple Hot News.

microust
8 Mar 2010 22:37
DG napisał(a):

1. Przez pewien czas używałem NetNewsWire w wersji pełnej, jeszcze bez reklam. Po zmianie Maka jeszcze nie zainstalowałem żadnego czytnika, dlatego postanowiłem tę kwestię porządnie przemyśleć. Stąd pytanie: czy można/warto instalować wersję starszą, bez reklam, zamiast najnowszej, z reklamą?

Ujmę to w ten sposób. początkowo szukałem ominięcia reklam za pomocą blokowania ich w Firewallu czy też użytkowania wersji rozwojowych programu. W internecie można odszukać również odpowiednie skrypty. Prawda jest taka - wyświetlane reklamy nasze oko jest w stanie eliminować już po kilku godzinach pracy z NNW. Nie taki diabeł straszny jak go malują. ;]

DG napisał(a):

2. Piszesz, że NewsFire jest najprostsze i najlżejsze. Rozumiem, że dobrze sobie radzi w ramach podstawowej funkcjonalności?

Tak. Błyskawicznie pobiera i wyświetla nagłówki wpisów jak i zawartość multimedialną. Z racji zmiany komputera ostatnio nie zaglądam w procesy i ich zasobożerność.

DG napisał(a):

3. I poproszę o wyjaśnienie zalet GoogleReadera, bo tak kwestia jest mi nie dość znana.

W zasadzie nie jestem w stanie dodać nic więcej poza to co już napisałem. Zalety widzę dwie, jeśli jesteśmy z dala od własnego komputera, nudzimy się i mamy chwilę czasu na szperanie w sieci - logując się do poczty Gmail, możemy dodatkowo poczytać subskrybowane przez nas źródełka (z podziałem na własne zbiory, oflagowania). Po powrocie do domu mamy je już w czytniku odpowiedni oznaczone. Dodatkowo posiadacze iPhone jadąc pociągiem mają dostęp do własnych zbiorów synchronizowanych z czytnikiem stacjonarnym.

moksienciuk napisał(a):

Ja ze swojej strony dodam, że u siebie mam cztery zacne kanały RSS: Archeowieści, The Sartorialist, Apple Blog i Apple Hot News.

Pierwsze trzy i u mnie gościły, czyli jest szansa że jeszcze coś ciekawego znajdziesz. Przygotuję spis jak najszybciej będę mógł.

jar
8 Mar 2010 22:43

@moksienciuk - a czy przypadkiem, sądząc z linku widniejącego w Twej stopce, nie jesteś także zainteresowany najszerzej pojętym “poszukiwaniem skarbów” ? Tożto cudowna pasja, piękne zajęcie, taki fajny kontakt z historią “na żywo”. Wykrywacze metali mogą znakomicie posłużyć do odkrywania tajemnic i takich większych rozmiarem fizykalnym -  jak jeszcze nie rozpoczęte o ile mi wiadomo próby odnalezienia…wyrzutni rakietowych stanowiących wyposażenie oddziałów rakietników, będących jedną z regularnych formacji po naszej stronie w Powstaniu LIstopadowym, i mniejszych rozmiarami lecz równie ważnych i ciekawych spraw, jak tzw Skarb ze Skrwilna, który dzięki Bogu został odnaleziony właściwie przez przypadek w latach 50 XX wieku i znajduje się w komplecie w Muzeum Okręgowym w Toruniu.

W moim pojęciu takie tematy nie muszą być OT na forum makowym, pamiętamy, że Maki - jak każde narzędzie - tyle jest w gruncie rzeczy warte, ile i co robimy za jego pomocą, ile nam i innym daje to radości i pożytku. A czytniki służą do szybkiego dostępu do interesujących nas informacji, które są moim zdaniem najważniejsze w tym wszystkim.

Jak zawsze

Jacek A. R.

moksienciuk
8 Mar 2010 22:56

Oczywiście, jestem zainteresowany i nie tylko z racji mojego archeologicznego wykształcenia. Pięknie to wszystko opisałeś, właśnie o to chodzi. Właściwie mógłbym się podpisać pod każdym powyższym Twoim słowem.

Natomiast w kręgu moich zainteresowań pozostaje jeszcze coś, co na pewno i Tobie drogi Jacku spędza sen z powiek a mianowicie - fajki.

jar
8 Mar 2010 23:16

no to na gorąco: o przygodach z historią - np. tu:

http://makowe.pl/silva-rerum/18466-opowiesci-o-fajkach-i-szablach-3.html

a fajki z wrzośca stanowią istotnie przedmiot mego zainteresownia; używam i zbieram fajki Dunhilla, ale posiadam reprezentacje kilku wiodących marek z ich dobrych okresów; zajmuję się jako hobby historią fajek, marek, także na własny użytek restauracją i konserwacją jako zabawną odskocznię od jednego z mych wcieleń zawodowych czyli zabytkoznawstwa i teoretycznego i praktycznego w zakresie dawnego złotnictwa w tym kiedyś wykonywania a teraz uczenia restauracji i konserwacji…stąd związki z toruńskim UMK…dużo by mowić...ale to już naprawdę osobny temat

Jak zawsze

Jacek R. R.

sebulba
9 Mar 2010 11:12

Fajny post…
Ja używam stronki netvibes.com, ale przyznam się że rozglądam się za jakimś widgetem który będzie czytnikiem RSS dającym możliwość czytania z wielu źródeł... Coś do polecenia?

Ka.
9 Mar 2010 13:10

Co prawda już obumarło, ale to kawałek niezłego czytnika jest… Szczególnie dla starszych maszynek.

http://infinite-sushi.com/software/endo/

Sebulba: moze cos takiego?

http://www.feedly.com/

Ka.

DG
11 Mar 2010 21:34

Zmobilizowany artykułem Filipa przetestowałem wreszcie trzy z opisanych czytników: NNWire, NewsFire i Times. Moje spostrzeżenia:

1. NetNewsWire (używałem go w poprzednich wersjach) jest wg mnie zdecydowanie najlepszy. Najbardziej dopracowany interfejs, spore możliwości, synchronizacja z Google Readerem. Reklamy? Nie przeszkadzają, a poza tym to The Deck, a nie jakiś przypadkowy miszmasz.

2. NewsFire: sprawny i lekki, ale interfejs jakiś taki niedoszlifowany. Przynajmniej żwawy.

3. Times: cóż, w przeciwieństwie do pozostałych ma zupełnie odmienny interfejs, którym można (lub nie) polubić. Największy minus za apetyt na pamięć: 200MB, podczas gdy NNW i NFire tylko po 20-30MB. Spora różnica. Cóż, efektowne przewracanie kartek kosztuje ;)

DG