Staram się odkopać w pamięci chwilę, kiedy po raz pierwszy sięgnąłem po RSS. Choć korzystam z nich co dzień, to nie jestem w stanie umiejscowić w czasie. Ba, nawet nie pamiętam pierwszego źródła. RSS stał się dla mnie nieodłączną częścią systemu, nieodłącznym towarzyszem dnia. W chwili uruchomienia komputera, wraz z systemem uruchamiane są Mail i czytnik RSS.
Jak czytasz człowieku!
|
|
|
|
Ciekawy artykuł, ja bym z kolei poprosił o krótki ‘best of’ kanałów RSS z Twojej listy. |
|
|
moksienciuk - ciężko będzie. Od jakiegoś czasu staram się ograniczać ilość RSS. W efekcie mam teraz ich tyle ile widać na ilustracjach, czyli raptem „dyszka”. Postaram się wybrać kilka takich które mogę polecić z czystym sumieniem i zamieścić je w ciągu kilku dni. |
|
- myślę, że powiedzenie czegoś o Twoich oczekiwaniach zakresach zainteresowań, preferencjach pomogłoby zestawić taką listę Jak zawsze Jacek A. R. - im więcej wolno - tym mniej wypada. |
|
|
Pytanko: Czy tylko Gruml i NNWire ma sync z Google Reader? ps. miło się czytało :-) Kątem OK’a |
|
No właśnie - na tych ilustracjach mało widać, małe są - tak bardziej sprawdzają się jako ogólny podział okien w programie - zawartości chyba nie za bardzo widać. Kątem OK’a |
|
Niewątpliwie, w starej liście mam podział tematyczny na około 10 teczek i masę rozrzuconych kanałów.
Co jakiś czas na forum NewsFire użytkownicy postukują taką potrzebę i zanosi się na ich spełnienie wraz z wersją na iPhone. Cieszy miły odzew :] |
|
|
Dzięki za ciekawy i rzetelny artykuł. Mam 3 pytania: 1. Przez pewien czas używałem NetNewsWire w wersji pełnej, jeszcze bez reklam. Po zmianie Maka jeszcze nie zainstalowałem żadnego czytnika, dlatego postanowiłem tę kwestię porządnie przemyśleć. Stąd pytanie: czy można/warto instalować wersję starszą, bez reklam, zamiast najnowszej, z reklamą? 2. Piszesz, że NewsFire jest najprostsze i najlżejsze. Rozumiem, że dobrze sobie radzi w ramach podstawowej funkcjonalności? 3. I poproszę o wyjaśnienie zalet GoogleReadera, bo tak kwestia jest mi nie dość znana. |
|
Zdaję się na subiektywny gust przedmówcy. Co mnie interesuje? Technologia? To zbyt proste. Ja ze swojej strony dodam, że u siebie mam cztery zacne kanały RSS: Archeowieści, The Sartorialist, Apple Blog i Apple Hot News. |
|
Ujmę to w ten sposób. początkowo szukałem ominięcia reklam za pomocą blokowania ich w Firewallu czy też użytkowania wersji rozwojowych programu. W internecie można odszukać również odpowiednie skrypty. Prawda jest taka - wyświetlane reklamy nasze oko jest w stanie eliminować już po kilku godzinach pracy z NNW. Nie taki diabeł straszny jak go malują. ;]
Tak. Błyskawicznie pobiera i wyświetla nagłówki wpisów jak i zawartość multimedialną. Z racji zmiany komputera ostatnio nie zaglądam w procesy i ich zasobożerność.
W zasadzie nie jestem w stanie dodać nic więcej poza to co już napisałem. Zalety widzę dwie, jeśli jesteśmy z dala od własnego komputera, nudzimy się i mamy chwilę czasu na szperanie w sieci - logując się do poczty Gmail, możemy dodatkowo poczytać subskrybowane przez nas źródełka (z podziałem na własne zbiory, oflagowania). Po powrocie do domu mamy je już w czytniku odpowiedni oznaczone. Dodatkowo posiadacze iPhone jadąc pociągiem mają dostęp do własnych zbiorów synchronizowanych z czytnikiem stacjonarnym.
Pierwsze trzy i u mnie gościły, czyli jest szansa że jeszcze coś ciekawego znajdziesz. Przygotuję spis jak najszybciej będę mógł. |
|
|
@moksienciuk - a czy przypadkiem, sądząc z linku widniejącego w Twej stopce, nie jesteś także zainteresowany najszerzej pojętym “poszukiwaniem skarbów” ? Tożto cudowna pasja, piękne zajęcie, taki fajny kontakt z historią “na żywo”. Wykrywacze metali mogą znakomicie posłużyć do odkrywania tajemnic i takich większych rozmiarem fizykalnym - jak jeszcze nie rozpoczęte o ile mi wiadomo próby odnalezienia…wyrzutni rakietowych stanowiących wyposażenie oddziałów rakietników, będących jedną z regularnych formacji po naszej stronie w Powstaniu LIstopadowym, i mniejszych rozmiarami lecz równie ważnych i ciekawych spraw, jak tzw Skarb ze Skrwilna, który dzięki Bogu został odnaleziony właściwie przez przypadek w latach 50 XX wieku i znajduje się w komplecie w Muzeum Okręgowym w Toruniu. W moim pojęciu takie tematy nie muszą być OT na forum makowym, pamiętamy, że Maki - jak każde narzędzie - tyle jest w gruncie rzeczy warte, ile i co robimy za jego pomocą, ile nam i innym daje to radości i pożytku. A czytniki służą do szybkiego dostępu do interesujących nas informacji, które są moim zdaniem najważniejsze w tym wszystkim. Jak zawsze Jacek A. R. - im więcej wolno - tym mniej wypada. |
|
|
Oczywiście, jestem zainteresowany i nie tylko z racji mojego archeologicznego wykształcenia. Pięknie to wszystko opisałeś, właśnie o to chodzi. Właściwie mógłbym się podpisać pod każdym powyższym Twoim słowem. Natomiast w kręgu moich zainteresowań pozostaje jeszcze coś, co na pewno i Tobie drogi Jacku spędza sen z powiek a mianowicie - fajki. |
|
|
no to na gorąco: o przygodach z historią - np. tu: http://makowe.pl/silva-rerum/18466-opowiesci-o-fajkach-i-szablach-3.html a fajki z wrzośca stanowią istotnie przedmiot mego zainteresownia; używam i zbieram fajki Dunhilla, ale posiadam reprezentacje kilku wiodących marek z ich dobrych okresów; zajmuję się jako hobby historią fajek, marek, także na własny użytek restauracją i konserwacją jako zabawną odskocznię od jednego z mych wcieleń zawodowych czyli zabytkoznawstwa i teoretycznego i praktycznego w zakresie dawnego złotnictwa w tym kiedyś wykonywania a teraz uczenia restauracji i konserwacji…stąd związki z toruńskim UMK…dużo by mowić...ale to już naprawdę osobny temat Jak zawsze Jacek R. R. - im więcej wolno - tym mniej wypada. |
|
|
Fajny post… |
|
|
Co prawda już obumarło, ale to kawałek niezłego czytnika jest… Szczególnie dla starszych maszynek. http://infinite-sushi.com/software/endo/ Sebulba: moze cos takiego? |
|
|
Zmobilizowany artykułem Filipa przetestowałem wreszcie trzy z opisanych czytników: NNWire, NewsFire i Times. Moje spostrzeżenia: 1. NetNewsWire (używałem go w poprzednich wersjach) jest wg mnie zdecydowanie najlepszy. Najbardziej dopracowany interfejs, spore możliwości, synchronizacja z Google Readerem. Reklamy? Nie przeszkadzają, a poza tym to The Deck, a nie jakiś przypadkowy miszmasz. 2. NewsFire: sprawny i lekki, ale interfejs jakiś taki niedoszlifowany. Przynajmniej żwawy. 3. Times: cóż, w przeciwieństwie do pozostałych ma zupełnie odmienny interfejs, którym można (lub nie) polubić. Największy minus za apetyt na pamięć: 200MB, podczas gdy NNW i NFire tylko po 20-30MB. Spora różnica. Cóż, efektowne przewracanie kartek kosztuje ;) |
|