Witam serdecznie panowie* Gallowie!
Troszeczkę mam stresika, bo zostałem wydelegowany jako Minifix, co przedstawi co i jak.
Ehm, ehm… Zaczynamy.
Wstępowanie
|
Kątem OK’a |
|
|
QDS, się nie bój nic. Co ma być to nastąpi. I w zasadzie tyle. Trzymam kciuki byśmy często mieli okazję na spotkanie przy zero jedynkowej kawie. |
|
|
Rozumiem znakomicie “warunki i okoliczności powstawania treści”, rozumiem iż to nasze Forum powstało także jako reakcja, jako swoiste “mam dosyć”. OK. Dokładnie na takich zasadach powstało kiedyś nie wiem czy szerzej znane a do dziś istniejące Forum Your Apple . Prowadzę do sprawy moim zdaniem kluczowej: ważniejsze jest od: :czego nie chcemy, wiedzieć precyzyjnie czego chcemy. Bo dzieki pracy Twórców tego tu Forum mamy do dyspozycji znakomite narzędzie, i teraz jest kwestia wiedzieć dokładnie, co nim chcemy dokonać. Jestem optymistą, gdyż każdy z nas jak to już wiemy, a i czytamy w poprzednich wpisach, dysponuje sporym bagażem doświadczeń. Jak zawsze Jacek A. R. - im więcej wolno - tym mniej wypada. |
|
|
Obecny :) P.S. Co tu tak szaro? Apple Certified Macintosh Technician |
|
- bo to minimal :) a serio: czy nie odczuwaliśmy troszkę przesytu, mając przed oczyma wielobarwność i na dodatek nadmiar opcji ? a poza tym: jeśli już, to raczej biało albo ewnetualnie jasno-szaro. Jak dla mnie - czytelność na 5+. Wolę tak, niż białe tekstu na czarnym albo wielobarwnym tle. Jak zawsze Jacek A. R. - im więcej wolno - tym mniej wypada. |
|
|
Może być choć można było wybrać inny kolor niż szary.
Apple Certified Macintosh Technician |
|
|
Niko: Twa argumentacja jest zrozumiała z punktu widzenia spraw plastyki jako takiej, ale mowa jest o czytelności tekstu, na dodatek przeznaczonego do czytania z ekranu komputera. Determinowane to jest “systemem wzrokowym” - fizjologią wzroku człowieka, identyczną dla wszystkich ludzi. Zasady zamieszczania tekstu, nie z palca wyssane a udowodnione naukowo sa kluczowe dla czytelności zamieszczanego tekstu i są naprawdę te same na całym świecie bo “system”/fizjologia wzroku człowieka jest taka sama. Jest to jeden z elementów wiedzy podstawowej na temat mechanizmu postrzegania, światła, barw etc. czego uczą w dobrych szkołach plastycznych. Owszem, w pewnym okresie życia oczy łatwiej tolerują udziwnienia, teksty na większości teł kolorowych, czy nie daj Boże “pstrokatych”, ale z czasem wpływa to fatalnie na nerwy wzrokowe etc., i po nabawienu się pierwszego zapalenia nerwów wzrokowych okazać się może, że jest źle. Chyba, że danego tekstu się nie czyta, a tylko nań zerka - tak jak na plakat na przykład. No i przestrzeganie obiektywnie istniejących zasad nie jest moim zdaniem błędem, każda fantazja twórcza podlega uwarunkowaniom fizykalnym różnego rodzaju i dobry artysta ma tego świadomość. Można też spojrzeć na zagadnienie tak: co jest ważniejsze: treść tego, co napisane, i na tym ma m się skupić uwaga Odbiorcy, czy wygląd przedstawianego tekstu, tu znów przychodzi mi na myśl porównanie z plakatem czy komiksem. Niestety w licznych przypadkach jedno konkuruje z drugim i w sumie rzecz jest niekomunikatywna, a biedny Odbiorca ma mętlik w głowie. Chyba że świadomie przyjmujemy taką nie nastawioną na treść tekstową formułę tego miejsca w sieci. No i przeciez z racji unieczytelniającego, powiedzmy, wyglądu zasmucił nas aktualny wystrój Makowego. Jak zawsze Jacek A. R.. - im więcej wolno - tym mniej wypada. |
|
|
Ale ja nigdzie nie pisałem, że ma być pstrokate :) Ja raczej miałem na myśli, że zamiast szarego mógłby być na przykład delikatny zielony… Apple Certified Macintosh Technician |
|
To tak z tęsknoty za wiosną? Weźmiemy pod uwagę :) |
|
|
- przepraszam za pstrokaciźnę, to tak mnie poniosła chęć za daleko idącego porównania a i może wizja niedalekiej wiosny i wiosennej łąki usłanej łanem barwnego kwiecia…. a może mi się koń o umaszczeniu typowym dla dawnych koni zwanych dzianet jakoś przypomniał, i na nim nasze najlepsze myśli galopujące ...zieleń barwą nadziei, a wszywscy jesteśmy jak najlepszych nadziei pełni. I to jest bodaj najważniejsze. Jak zawsze Jacek A. R. - im więcej wolno - tym mniej wypada. |
|
|
Oczywiście życzę powodzenia z chęcią będę śledził minimalmac.pl Nareszcie forum, którego powstanie nie bazuje na prywatnych urazach i braku dystansu do innych, a jest naturalną konsekwencją pewnych kolei rzeczy. Bez bazowania na niechęci ale chęci właśnie - zrobienia czegoś fajnego. Takie miejsca zawsze chętnie wspieram. Powodzenia! |
|