Forum

Projekt - burko. Co powinno spełniać?

QDS
22 Gru 2011 15:15

Witajcie,

Plan na bliżej nieokreślony czas (jak większość u mnie :-) to wykonanie sobie dobrego, solidnego i przemyślanego biurka.

Na 100% blat będzie z drewna (innych materiałów nie uznaję, jestem drewnolubny) reszta temat do przemyślenia.

Czy wy macie takie swoje biurko?
Jeśli nawet nie, to czego wam brakuje i co byście u siebie zaprojektowali?
Może znacie jakieś ciekawe treści z tym związane? (często trafiam na jakieś zdjęcia w sieci, ale głownie jest to widok ułożenia komputera, lub tego co jest na biurku, a nie samego mebla).

Znam ciekawy projekt Milk o którym wspomniano w jednym z ostatnich odcinków MacGadki. Może jeszcze znacie inne ciekawe projekty?

Kątem OK’a

DG
22 Gru 2011 15:56
QDS napisał(a):

Czy wy macie takie swoje biurko?

Najwygodniejszy i najbardziej minimalistyczny projekt to… blat plus cztery nogi. Blat możesz wykonać sam albo wyszukać sobie stosowny z drewna lub hartowanego szkła np. (a jakże!) w Ikei. Do tego dopasowujesz odpowiednie nogi. I voila!

DG

JSG
22 Gru 2011 17:57

Podstawowymi parametrami będzie wysokość i szerokość. Wysokość wynika ściśle z dobrej praktyki i przepisów bhp tak by zachować odpowiednie kąty między kończynami i tułowiem, zalecane przez specjalistów.
Więc warto by nogi były regulowane. Dla wygody, fajnie jest umieścić zamiast nóg przynajmniej z jednej strony szufladowca. Niezwykle porzęczna rzecz.
Głębokość powinna być tak byśmy za nadto nie musieli się wychylać by sięgnąć coś co znajduje się na końcu blatu.
Reszta taka jak nadstawa, szuflada, lub półka pod klawiaturę,stacjonarny piórnik, kałamarz czy inny garnitur, to kwestia dostosowania do własnych potrzeb. Warto pomyśleć o zgrabnym poprowadzeniu instalacji elektrycznej, ukryciu jej w specjalnych kanałach, czy tunelach, lub chociaż o otworach na kable.

Ja mam kilka biurek, ale żadnego pod prace z komputerem, gdyby było mi potrzebne, zmontował bym po prostu stalowe biurko kreślarskie, z regulowanym w każdej płaszczyźnie blatem, co wykluczyło by konieczność zastanawiania się nad tym jak ma to wyglądać.

Mam biurko warsztatowe, z 4 warstw mdf i sklejki 20mm, z nadstawą na narzędzia, felem i fajnglem złotniczym. Mam biurko kreślarskie, drewniane, które służy do rysowania, mojej drugiej połówce, jet to pochylony blat na solidnych kozłach z ikea… wygodny, bo można go zdemontować, a i pochylić zgodnie z potrzebami, konkretnych zadań- np inaczej do kreślenia przy rysownicy, inaczej do szkicowania z ręki…

Mam też kreślarski blat stalowy, pokryty tworzywem. O stalowej podstawie, w której są liczne kanały na kable, wiele śrób regulacyjnych itp… fajne, choc diabelnie ciężkie.

QDS
28 Gru 2011 12:39

A czy pod biurkiem używacie podnóżka? Takiego aby ustawić pod kątem stopy?

Kątem OK’a

tokio82
28 Gru 2011 21:02

ja mam taki drewniany do masażu super sprawa przywiozłem sobie z gór nasych piknych panockó

DG
7 Sty 2012 12:21

QDS, zawsze możesz się pokusić o coś takiego:

volna3-640x360.jpg

http://mmminimal.com/volna-floor-mounted-table-by-nuvist/

DG

arth
14 Sty 2012 1:56

@DG - wiesz, cenię sobie widok na półkę z książkami, te są chyba dziwnie ułożone.

@QDS - co powiesz na, na przykład, blat z bardzo starego, litego drewna podtrzymywany przez cztery lśniąco białe kolumny/sześciany zbudowane z głębokich bezdotykowych szuflad, tak żeby całość sprawiała jednocześnie wrażenie solidności i lekkości, jakby lewitującego, drewnianego blatu nad białymi bryłami?
Pytanie zasadnicze jakie dodatkowe akcesoria chciałbyś umieścić w swojej przestrzeni roboczej? Monitory, drukarki, skanery, tablety, wreszcie dyski, kable, nagłośnienie et c.  Znam fajną ekipę w Poznaniu co bardzo precyzyjnie i sprawnie ulepi Tobie taki zindywidualizowany mebel. Więcej na innym łączu Ci powiem.

arth

DG
14 Lut 2012 7:41

QDS, nadal poszukujesz apple-biurka?

featured3.jpg

(via http://mmminimal.com/minimal-idesk-for-apple-devices-fanboys/ )

DG

Ka.
14 Lut 2012 9:18

Niby o gustach się nie powinno, ale to coś powyżej mojego wpisu jest okropne :-D

Ka.

QDS
14 Lut 2012 11:10
DG napisał(a):

QDS, nadal poszukujesz apple-biurka?

(via http://mmminimal.com/minimal-idesk-for-apple-devices-fanboys/ )

Tak, biurko nadal poszukiwane, aczkolwiek na wstępnych projektach się nadal kończy, bo koszty mnie przerastają :-)

Biurko które pokazałeś wczoraj natrafiłem przeglądając Flipboard, nie jestem za przychylnie do niego nastawiony. Ja lubię dobre, duże i masywne biurka, wręcz dryfujące w stronę stołów, a jak widzę nóżki jak od pasikonika to już mi się nie chce przy nim siedzieć :-)

Kątem OK’a

DG
14 Lut 2012 18:11

Oczywiście, biurko pokazane powyżej jest paskudne. Bo i co to za biurko będące obudową iPada.
Mam nadzieję, że sklecisz sobie coś porządnego i uniwersalnego.

DG