Forum

iPhone 2g, mobile me, problem z ustawieniem konta pocztowego, proszę o radę

amcieq
5 Lut 2012 15:09

Witam,
To mój pierwszy post na tym forum, witam i pozdrawiam wszystkich, a jeśli zamieściłem go w złym miejscu-my apologies ;). Mój problem wygląda następująco: Wczoraj zakupiłem iPhone 2G, pochodzenie USA, oczywiście zrobiony jailbreak za pomocą ...... Wszystko wydaje się działać poprawnie, mam tylko problem z ustawieniem konta pocztowego mobile me (obecnie iCloud). Przy próbie ustawienia poczty pojawia się komunikat “użytkownik lub hasło są niepoprawne, nie można ustawić poczty”. Oczywiście tak login jak i hasło pamiętam ;) sprawdziłem logując się z poziomu strony na moje konto. Próbowałem ustawić konto “ręcznie” wpisując nazwy serwera smtp itd. Rezultat jest taki sam. taka sytuacja ma miejsce tylko przy mobile me (moje prywatne konto), ustawieniaenp gmaila (konto “pracowe”) odbyło się bez problemu. Moje własne pomysły to:
1. Apple ma jakiś problem - niestety sytuacja trwa dalej po 12 godzinach…
2. iPhone 2G z softem 3.1.3 nie ma takiej możliwości - ale niby czemu????
3. Coś jest nie tak z samym jailbreakiem - ale taka odpowiedź wydaje mi się “dziwna”
Tyle udało m się “wymyślić” przyznam się, że od 2009 miałem do czynienia z “legalnymi” modelami iPhone’a, więc nie “siedzę” obecnie w temacie w sensie, jaki jailbreak jest najlepszy itp. Nie dysponuję też możliwością podłączenia telefonu do mojego mbp, a zależy mi na synchronizacji z pocztą, książką adresową, i kalendarzami. Acha, nie widzę też w telefonie możliwości ściągnięcia muzyki zakupionej w iTunes, nie miałem tego problemu z moją “czwórką”.
Przepraszam za, być może, trywialne pytania, ale nie wiem jak sobie poradzić, będę wdzięczny za pomoc
pozdrawiam
m.

QDS
5 Lut 2012 22:21

Witaj serdecznie na forum.
Z tego co czytam zrobiles upgrade monile me do icloud?
Niestety do obslugi icloud potrzebny jest ios5 ktorego w pierwszym iphone nie zainstalujesz…
JB zrobiony w iphone nic nie powinien miec tu zwiazku.
Próbowałeś ręcznych ustawień konta według tych wytycznych:
http://support.apple.com/kb/HT4864

Standardowo wybierajac opcje w poczcie monile me to nie bedzie na 100% dzialac.
Daj znac czy robiles tak jak w linku podanym przeze mnie.

Druga sprawa to przycisk “zakupione” - jest on dopiero od ktorejs wersji ios4 jak zaczeli stopniowo wprowadzac chmure. Dlatego w iphone 4 to masz a w iphone 2g juz nie.

Przy okazji sam posiadam taki sam zestaw ip1+ip4 :-)

Kątem OK’a

amcieq
7 Lut 2012 10:43

dzięki QDS, ręczne ustawienia które podajesz w lince zadziałały. Co prawda tylko na pocztę, ale zawsze coś. Kontakty mogę wpisać ręcznie.
Dięki za informacje dotyczące ściągania zakupionych programów i muzyki. Coś mi się wydaje, że jeśłi nawet, to niedługo będę używał tej dwójki. Na razie wszystko (dzięki Tobie) działa super. Fajnie, że tradycje starego myapple w sensie pomocy są obecne tutaj.
Pozdrawiam
amcieq/macieq

QDS
7 Lut 2012 12:36

Cieszę się, że udało się skonfigurować pocztę.
Niestety reszta usług nie będzie działać.
Wymagania do iCloud są ostro zawężone: http://support.apple.com/kb/HT4759

Kontakty możesz zsynchronizować po kablu zaznaczając w iTunes sync kontaktów z komputera. (jest tam opcja: jednorazowo zastąp wszystkie kontakty w telefonie tymi z maka).
Jeśli masz kontakty w iCloud w iPhone 4 to pewnie masz je również w książce adresowej w maku. Wystarczy przekopiować je wszystkie do nowej książki adresowej (z tej o nazwie iCloud do nowej Na moim Macu) i później zsynchronizować z iPhone 2g. Minus to podwójna książka adresowa w maku - jedna z adresami iCloud, druga która synchronizuje się z iPhone 2g.

Kątem OK’a